Musicalzangeres en actrice Pia Douwes krijgt tijdens het Musical Awards Gala de Holland Casino Oeuvre Award uitgereikt. Dat maakte de Stichting Musical Awards gisteren al bekend in het televisieprogramma Jinek. Het gala zal plaatsvinden op 28 april 2022, vijfendertig jaar na Douwes Nederlandse debuut in de musical Cats. 

‘Het is onze overtuiging dat we Pia Douwes een van Nederlands grootste musicalvrouwen mogen noemen’, laat Erwin van Lambaart, voorzitter van de Stichting Musical Awards, weten. ‘Er is niet een collega van haar die zoveel, en met groot succes, zowel in Nederland als op de grote podia in het buitenland grote hoofdrollen heeft gespeeld.’ Douwes wordt ook geroemd om haar ‘inspirerende bijdrage aan het begeleiden en ontwikkelen van jong talent’.

Pia Douwes speelde voor het eerst in de musical Little Shop of Horrors in Wenen in 1986, sindsdien heeft ze in meer dan vijftig producties gestaan in onder andere Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Amerika en Rusland. In 2018 ontving ze al voor haar musicalwerk in het Duitse taalgebied al de ‘Deutscher Musical Theater Ehrenpreis’.  In 2019 volgde het ‘Gouden Ereteken van Verdienste voor de Republiek Oostenrijk’, voor haar grote bijdrage aan de Nederlands – Oostenrijkse culturele betrekkingen.

Komend seizoen is Douwes te zien in de musical The Prom, een productie van De Graaf & Cornelissen Entertainment.

In 2004 is de eerste Oeuvre Award uitgereikt aan Andrew Lloyd Webber. Daarna volgden onder anderen Henk van der Meijden, Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt (postuum uitgereikt), Yan Tax, Björn Ulvaeus, Jos Brink, Frank Sanders, Joop van den Ende, Simone Kleinsma en Willem Nijholt.

De rechtstreekse uitzending van het Musical Awards Gala is op 28 april op NPO1 bij de AVROTROS om 20.30 uur. Frits Sissing presenteert.

Foto: Still uit de documentaire Mijn leven is van mij