De Annie M.G. Schmidtprijs is dit jaar naar het theaterlied ‘Voor alles’ gegaan, van Wende Snijders (uitvoering en compositie) en Joost Zwagerman (tekst). De prijs voor het beste Nederlandstalige oorspronkelijke theaterlied uit het voorgaande seizoen is gistermiddag uitgereikt tijdens de slotdag van het AKF Deluxe in Theater Bellevue. Wende heeft een bronzen buste van Annie M.G. Schmidt en een geldbedrag van 3500 euro ontvangen.

‘Wende gebruikt een tekst van de bovenste plank voor haar intrigerende lied over angst. Het is een lange opsomming van beelden onderbroken door een gezongen refrein dat je niet loslaat. Dat maakt het tot een lied van grote allure waarin muzikaal een nieuwe bladzijde wordt opengeslagen in de geschiedenis van de kleinkunst, een lied waaronder de dwingende hartslag klinkt van een hartstochtelijke zangeres’, schrijft de jury over ‘Voor alles’ (YouTube). De jury bestond dit jaar uit voorzitter Jacques Klöters, Doris Baaten, Hijlco Span, Anne van Rijn en Martijn Breebaart.

De andere genomineerden waren ‘Geloven’ van Youp van ’t Hek, ‘Meisjes’ van Kirsten van Teijn, ‘Wat is er mis met luisteren’ van Wiebe Kaspers, Syp van der Ploeg en Gé Reinders, ‘Woordenman’ van Stef Bos en Marcel de Groot en ‘Ze zijn weer thuis’ van Mylou Frencken.

‘Voor alles’ maakte onderdeel uit van de voorstelling Mens, het theaterconcert waarmee Wende ruim een jaar geleden in première ging. De voorstelling gaat in mei dit jaar in reprise in Koninklijk Theater Carré. Voor aankomend najaar staat er bovendien een clubtour gepland.

De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur, werd dit jaar voor de zesentwintigste keer uitgereikt.

Foto: Jaap Reedijk