Over het IJ Festival gaat van acht naar vier dagen. Dat maakte het Amsterdamse festival voor jonge locatietheatermakers gisteren bekend. In 2023 leverde het festival ook al twee dagen in en schrapte zijn kenmerkende Zeecontainerprogramma.

De kosten voor het organiseren van grootschalige locatietheaterfestivals en talentontwikkelingsprogramma’s zijn volgens de organisatie niet langer in lijn met de beschikbare budgetten in de kunstensector, met ‘radicale keuzes’ tot gevolg. Het festival gaat nu nog meer de nadruk leggen op zijn ontwikkeltrajecten voor opkomende makers en locatietheater.

De aangekondigde inkorting volgt op een periode van zelfreflectie, waarin het festival zijn kernwaarden aanscherpte. ‘Over het IJ is meer geworden dan een presentatieplek en positioneert zich als de belangrijkste landelijke broedplaats voor stedelijk locatietheater. Een jaarrond platform voor nieuwe makers en publiek om samen antwoorden te zoeken op overkoepelende vragen over stedelijk (samen)leven’, schrijft de directie.

Het festival ziet de nieuwe opzet overigens niet als een achteruitgang, maar juist als de viering van een nieuw tijdperk. ‘Het is een stap voorwaarts in ons streven naar een nog dynamischer platform voor locatietheater. Dit is alvast een opmaat naar de nieuwe Kunstenplanperiode 2025-2028 waarbinnen we onze ontwikkeltrajecten verder willen verdiepen en zullen werken aan een jaarlijks coherent verbonden festival-tweeluik wat beter past in de ontmoeting tussen maker en publiek’, aldus de directie.

De 32ste editie van Over het IJ Festival vindt plaats van 11 t/m 14 juli 2024 op de NDSM-werf in Noord.

Foto: Moon Saris