Het festivalthema van het Holland Festival 2020 is The pursuit of the we (‘het streven naar een gezamenlijke wij’). Het thema werd aangedragen door associate artist Bill T. Jones, die met zijn nieuwste werk vooral streeft naar verbinding. 

Na in het verleden in zijn werk veel aandacht te hebben besteed aan het individu en grote thema’s als racisme en aids, onderzoekt Bill T. Jones in zijn recente werk vooral naar gemeenschappelijkheid. Hij reageert hiermee onder andere op sociale en politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten, waar hokjesdenken en polarisatie blijven toenemen.

In Amsterdam presenteert de choreograaf, regisseur, danser en schrijver straks drie eigen voorstellingen. In zijn nieuwste voorstelling Deep Blue Sea laat hij een eigen solo ontaarden in een collectieve performance met honderd lokale dansers met verschillende achtergronden en ‘alle soorten lichamen’. ‘Het gezelschap moet er uitzien als de wereld waarin we wíllen leven, niet als de wereld waarin we leven’, zei Bill T. Jones gisteren op de programmapresentatie. In Prayers of the People roept hij de hulp van het publiek in voor een collectieve, rituele uitvoering van Martin Luther Kings brief uit de Birmingham Jail. In Curriculum gaat hij op zoek naar wat een vrij mens tegenwoordig over de wereld moet weten.

Sinds de vorige festivaleditie wil het festival met associate artists ‘beter, sneller en flexibeler aansluiten op de tijdsgeest’, zei muziekprogrammeur Jochem Valkenburg. De kunstenaars tonen eigen werk, maar nemen ook hun visie, expertise en netwerk mee in de rest van de programmering.

In de dansprogrammering vallen naast de voorstellingen van Jones dit jaar vier voorstellingen van de Amerikaanse danser en choreograaf Trajal Harrell op. Van de centrale gast van de voorbije festivaleditie, Studio Kabako, komt Nadia Beugré met L’homme rare.

In de theaterprogrammering staan voorstellingen van onder meer Susanne Kennedy (Drei Schwestern), Simon Stone (Op hoop van zegen), BOG. & Het Zuidelijk Toneel (TAL.), Jeroen De Man (De Wittgensteins), scenograaf Jozef Wouters (INFINI 1-16) en het Odéon-Théâtre de l’Europe (Nous pour un moment).

De openingsvoorstelling dit jaar is het magisch realistische The Planet – A Lament van de Indonesische regisseur Garin Nugroho, die met zang, dans en film wil laten zien hoe een lokale ramp als een tsunami de hele wereld aangaat. Door met gemeenschappen uit Indonesisch Papoea en Oost-Nusa Tenggara te werken, brengt hij bovendien zelden gehoorde stemmen en verhalen op een wereldpodium. Nugroho maakte in 2017 op het festival indruk met de dansfilm met live muziek Setan Jawa.

De 73ste editie van het Holland Festival zal plaatsvinden van 4 tot en met juni 2020, op bekende podia in het centrum, zoals Internationaal Theater Amsterdam, als De Nieuwe Stad in Amsterdam Zuidoost en het Osdorpplein in Amsterdam Nieuw-West.