Theaterfestival De Parade ontvangt dit jaar noodsteun vanuit de vier vaste speelsteden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. De steun zal vooral worden gebruikt voor de exploitatie van het reizende festival en de zzp-ers in de organisatie.

De gemeenten Amsterdam, Den Haag en Utrecht ondersteunen het festival vanuit hun coronasteunpakketten met 345.000 euro. Daarnaast wordt 80.000 euro beschikbaar gemaakt vanuit de reguliere cultuur- of festivalbudgetten van de gemeenten Utrecht, Rotterdam en Den Haag. In totaal krijgt de Parade zo 425.000 euro steun van de gemeenten.

De Parade dreigde bij alle steunpakketten buiten de boot te vallen. ‘Daarom vroegen wij de steden waar wij al dertig jaar met veel plezier en liefde naartoe reizen om met een eenmalige bijdrage De Parade te redden. Dat die nu gekomen is laat zien dat de liefde wederzijds is en het draagvlak voor De Parade groot. Het ontroert ons en is een extra stimulans om door te gaan’, aldus directeur Nicole van Vessum.

Door deze steun durft het theaterfestival weer te kijken naar een nieuwe editie in 2021. De Parade bereidt zich voor op een aangepaste editie die gemakkelijk op en af te schalen is, afhankelijk van de dan geldende maatregelen. Het festival gaat er vanuit dat de capaciteit 80% lager zal uitvallen dan normaal. Daardoor zal De Parade nog steeds gebruik moeten maken van verschillende subsidies, daarvan zijn nog niet alle uitslagen bekend.

Foto: Sofie Simao, Parade Amsterdam