Hans van Manen en Christopher Wheeldon hebben beiden een Benois de la Danse 2013 voor beste choreograaf gewonnen. De belangrijkste internationale balletprijs, ook wel de Oscar van de dans genoemd, werd uitgereikt op 21 mei tijdens het prijzengala in het Bolsjoj Theater in Moskou. Vier nominaties waren afkomstig van Het Nationale Ballet.

Hans van Manen is onderscheiden voor zijn choreografie Variations for two couples die hij in februari 2012 bij Het Nationale Ballet maakte. In 2005 ontving hij ook een Benois de la Danse, toen voor zijn gehele oeuvre. Christopher Wheeldon won de award voor beste choreograaf voor Cinderella, een coproductie van Het Nationale Ballet en het San Francisco Ballet. Wheeldon was in 2003 en 2010 ook genomineerd voor een Benois.

Behalve Van Manen en Wheeldon waren tevens Anna Tsygankova en Matthew Golding genomineerd, beiden eerste solist(e) van Het Nationale Ballet. Zij ontvingen nominaties in de categorieën beste danseres en beste danser voor hun rollen in Cinderella, waaruit ze tijdens het prijzengala een duet dansten. Solisten Igone de Jongh en Jozef Varga dansten Van Manens prijswinnende choreografie Variations for two couples. Golding was vorig jaar ook genomineerd voor zijn rol in De notenkraker.

De Benois de la Danse werd in 1992 voor het eerst uitgereikt in Moskou door de International Dance Association en wordt jaarlijks toegekend aan de meest opmerkelijke choreografieën en dansprestaties van het afgelopen jaar. Sinds 1996 maakt de Benois de la Danse onderdeel uit van UNESCO’s World decade of culture. Ted Bransen, artistiek leider van Het Nationale Ballet, zat dit jaar in de jury.