Ook in Schouwburg Hengelo zijn de jeugdvoorstellingen komend seizoen gratis toegankelijk voor kinderen. Het theater volgt daarmee het voorbeeld van onder meer de Maaspoort in Venlo en Theater de Schalm in Veldhoven, die al gratis kaarten aan kinderen aanbieden.

In Hengelo zijn komend seizoen bijna alle jeugd-, familie-, Young Adult- en dansvoorstellingen gratis toegankelijk voor iedereen tot en met 16 jaar. Voorwaarde is dat er altijd minimaal 1 betalende volwassene meegaat als begeleiding. In het verlengde van de actie gaat het theater ook meer jeugdvoorstellingen dan voorheen programmeren. Komend seizoen is er keuze uit 35 verschillende titels, in totaal 50 voorstellingen.

Door jeugdtheatervoorstellingen gratis aan te bieden, wil de schouwburg ‘de waardevolle ervaring’ van theater nog toegankelijker maken voor alle kinderen en jongeren in hun verzorgingsgebied. ‘Theater is meer dan entertainment’, zegt directeur Raoul Boer. ‘Het biedt de kans om nieuwe perspectieven te verkennen, je in te leven in andere mensen en verhalen, en sociale en emotionele vaardigheden verder te ontwikkelen.

Financiering voor het plan komt uit de bijdragen van de Vrienden van Schouwburg Hengelo, particulieren die de schouwburg ondersteunen met een jaarlijkse bijdrage van rond de dertig euro en hiervoor onder andere voorrang hebben bij het reserveren van kaarten.

Meerdere theaters bieden inmiddels vrijkaarten aan jongeren aan. De Maaspoort in Venlo startte twee jaar geleden als eerste theater in Nederland met het gratis aanbieden van jeugdvoorstellingen aan kinderen tot en met 12 jaar. Al bijna 16.000 bezoekers maakten gebruik van dit initiatief en het theater maakte onlangs bekend dit beleid sowieso de komende vijf jaar te blijven voeren.

Ook in Theater de Schalm in Veldhoven kunnen kinderen tot en met 12 jaar sinds 2024 gratis naar een theatervoorstelling binnen het genre Jeugd en Familie. In Veldhoven wordt de actie mogelijk gemaakt door ASML. De Maaspoort verzamelt donaties via het jeugdfonds ‘Goed voor elkaar’.

Vanaf 16 mei opent Schouwburg Hengelo de verkoop voor het nieuwe seizoen.

Foto: Sanne Peper – De Waanzinnige Boomhut van 52 verdiepingen van Meneer Monster