De Dioraphte Dansprijs voor een dansvoorstelling met internationale potentie is toegekend aan Shirokuro van NBprojects. De prijs ter waarde van vijfduizend euro werd uitgereikt op de laatste dag van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht.

Het geldbedrag, beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte, is bestemd voor de promotie van de winnende voorstelling in het buitenland. De jury prijst Nicole Beutler and Tomoko Mukaiyama voor de ingenieuze wijze waarop ze in Shirokuro muziek, dans en visuele kunst samenbrengen: ‘De hallucinerende en rauwe muziek, de kracht van de danser en het decor- en lichtontwerp komen samen in een overweldigende ervaring.’

Alle voorstellingen die tijdens de Nederlandse Dansdagen te zien waren, maakten kans op de prijs. De jury bestond dit jaar uit Laura Kumin (artistiek directeur Certamen Coreográfico de Madrid, Spanje), Natasa Georgiou (artistiek directeur Dance House Lemesos, Cyprus), Leman Yilmaz (artistiek directeur Istanbul Theatre Festival, Turkije) en Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof, Nederland).

Tijdens de Nederlandse Dansdagen werden behalve de Dioraphte Dansprijs ook de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht uitgereikt aan Cecilia Moisio. Ook werden in een live televisie-uitzending de VSCD-dansprijzen (Zwanen) uitgereikt aan danseres Larissa Lezhnina (Gouden Zwaan), Het Nationale Ballet voor de voorstelling Romance uit het programma Dutch doubles (meest indrukwekkende dansproductie) en aan danser Igor Podsiadly voor zijn rol in Naked lunch van Club Guy & Roni (meest indrukwekkende dansprestatie).

Foto: Jochem Jurgens