Rick Engelkes Producties gaat een nieuwe spektakelmusical produceren over Willem van Oranje. Hiervoor laat hij een tijdelijk theater bouwen op Delft Campus Zuid. De voorstelling gaat daar op 7 maart 2021 in première. Engelkes wil het verhaal van Willem van Oranje op een ‘eigentijdse, spectaculaire manier’ verbeelden. 

Engelkes produceert de musical samen met creatief ondernemer Pierre Karsen. Theatermakers Geert Lageveen en Leopold Witte schrijven het script. Wie de hoofdrollen gaan spelen, is nog niet bekend.

Het speciale theater zal 80 meter lang en 45 meter breed worden en plek bieden aan 1300 bezoekers. Het wordt volgens de producent ‘een volwaardig theater’ met een restaurant en een grote foyer. Mei volgend jaar start de bouw. Hoewel het een tijdelijk theater wordt, is het wel de bedoeling dat het zo lang mogelijk kan blijven staan. De investering bedraagt ongeveer tien miljoen euro.

Rick Engelkes loopt al sinds 2014 met het idee rond om een musical te maken over Willem van Oranje, ‘een van de belangrijkste figuren uit onze geschiedenis’. Hij wil ‘een voorstelling die je meeneemt naar de tijd waarin iets heel belangrijks in beweging werd gezet; een strijd voor vrijheid van geloof, onafhankelijkheid en tolerantie. Thema’s die vandaag de dag nog steeds actueel zijn.’

Bas Vollebregt, wethouder Economie, Cultuur, Grondzaken en vastgoed Delft, vindt de musical een erg goed idee. ‘Het is uniek dat zijn verhaal, het verhaal van een Delfts icoon, hier wordt verteld.’ Vollebregt verwacht dat de musical veel mensen naar de Prinsenstad zal brengen.

Vorige week ging een Willem van Oranje van Theater Nomade in première.