Het was de 474ste voorstelling en het was première! Op de schrikkeldag van dit jaar presenteerde New Productions de derde cast van Soldaat van Oranje – De Musical. Een echte première met alles erop en eraan: premièrepubliek, press- en photo-calls, een grande entrée van de cast, champagne en – we zijn in Katwijk – garnalenkroketten. En een nieuw programmaboek waarin de nieuwe cast de plaats van de vorige heeft ingenomen.

Prijsdier van deze bezetting is Dragan Bakema die Julian Looman opvolgt in de rol van Erik – de Soldaat van Oranje – die op zijn beurt Matteo van der Grijn verving. De energieke Bakema wordt bijgestaan door Linde van den Heuvel als Charlotte, een fijne Harpert Michielsen als Fred, Robbert van den Bergh als Anton en Christine de Boer als Ada. De rol van koningin Wilhelmina, tijdens de première op 30 oktober 2010, in handen van Catherine ten Bruggencate, wordt nu afwisselend gespeeld door Trudy de Jong en Marisa van Eyle. Aan deze derde première ging een intensief repetitieproces vooraf waarvoor regisseur Theu Boermans uit Den Haag was teruggeroepen. De overgang van de eerste naar de tweede cast werd indertijd min of meer onderling geregeld en dat bleek niet goed bevallen.

Maar ondanks de terechte aandacht voor het spel, is de hoofdrol van deze productie weggelegd voor de techniek. De ronddraaiende toeschouwerstribune, de open- en dichtschuivende panelen voor de verschillende speelplekken, de draaiende en in- en uitzoomende projecties en de magisch-realistische landschaps- en zeelocaties à la Willink zorgen voor een adembenemend spektakel waarop je als toeschouwer niet raakt uitgekeken. En hierin moet de verklaring voor het succes in belangrijke mate worden gezocht. Want wie dit heeft meegemaakt zal de volgende dag in geuren en kleuren vertellen over wat hij of zij nu toch heeft gezien. Eerder dan hoog op te geven over het verhaal of de prestaties van de spelers, al zorgde Bakema aan het slot voor een gevoelig zakdoekmoment.

Op 25 maart wordt de vijfhonderdste voorstelling gespeeld en ook die zal niet geruisloos voorbijgaan. Boermans verwacht dat Soldaat van Oranje het nog wel een jaar uithoudt en zal uitgroeien tot het grootste Nederlandse musicalsucces aller tijden. Hoewel de producent de volgende verlenging nog niet heeft aangekondigd, staat de vierde cast al in de steigers. Gefluisterd wordt dat leden van de oorspronkelijke bezetting zullen terugkeren, onder wie Matteo van der Grijn. Ook zij kunnen geen afscheid nemen van deze Soldaat.