Soldaat van Oranje – De Musical is door het publiek verkozen tot beste origineel Nederlandse musical aller tijden. Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven maakte de publieksfavoriet gisteren bekend in het tv-programma Uitmarkt 2021: Musical Awards, The Kick-Off. Simone Kleinsma werd onderscheiden met de prijs voor Favoriete Musicalperformer en Pia Douwes kreeg de award voor Favoriete Musicalsong.

De uitreiking van de drie bijzondere aller tijden-Awards was de aftrap van de viering van een jubileumseizoen voor de Musical Awards. De Stichting Musical Awards werd in het voorjaar van 2000 opgericht op initiatief van Joop van den Ende om de bijzondere prestaties van uitvoerende kunstenaars in musicalproducties te eren met een speciale musicalprijs. Hiertoe wordt een jaarlijks terugkerend gala georganiseerd, dat eveneens bedoeld is ter promotie van de musical in Nederland.

Producent Fred Boot nam gisteren, samen met enkele acteurs, de bijzondere Award voor Soldaat van Oranje – De Musical in ontvangst. Hij noemde het een geweldige eer dat het Nederlandse publiek het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema en zijn vrienden in de Tweede Wereldoorlog zo omarmt en dat al bijna elf jaar lang. ‘Dat is heel ontroerend, vooral in deze voor iedereen zo onzekere tijden’. De productie lag door de coronacris achttien maanden stil.

Foto: Samuel van Leeuwen