Volgend seizoen presenteert de Nationale Opera & Ballet onder meer een nieuwe regie van Ivo van Hove, een wereldpremière van Willem Jeths en een nieuw ballet geïnspireerd op het leven van Frida Kahlo. Dat maakte het gezelschap gisteren bekend tijdens de seizoenspresentatie. Thema van het seizoen wordt ‘Verandering en Verbazing’. 

Voor Sophie de Lint, directeur van De Nationale Opera, was het de eerste seizoenspresentatie in Amsterdam. Ze herhaalde heel blij te zijn deel uit te mogen maken van het gezelschap, onder andere door het Opera Forward Festival, de samenwerking met vele orkesten en het gefocuste publiek. Ze maken volgens De Lint dat De Nationale Opera & Ballet ook een plek is waar de zangers en dansers graag spelen.

Er was op het podium een duidelijke click zichtbaar met Nationale Ballet-directeur Ted Brandsen, met wie ze ook zei goed overweg te kunnen. Ook algemeen directeur Els van der Plas benadrukte dat de communicatie tussen de opera- en ballettak ‘erg goed verloopt sinds de komst van De Lint’.

Op de perspresentatie legde het gezelschap de focus op het aantrekken van nieuw publiek, met veel aandacht voor alle kortingsregelingen en projecten voor jongeren. Voor een diverser beeld is de Nationale Opera & Ballet een samenwerking gestart met een nieuw fotografenduo (Florian Joahn en JeanPaul Paula). Op het programma staan de jeugdvoorstellingen Het monster van Minos, Een lied voor de maan en De kleine grote kist. En voor het eerst is er ook een voorstelling voor de allerkleinsten Kriebel (2+).

De Nationale Opera (DNO) toont in het seizoen 2019/2020 12 nieuwe producties, waarvan vier tijdens het Opera Forward Festival. Willem Jeths componeert Ritratto, waarin alle hoofdrollen gezongen zullen worden door de jonge zangers van De Nationale Opera Studio. De jonge componiste Mathilde Wantenaar presenteert haar nieuwe compositie Het lied voor de maan, gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Toon Tellegen. Componist Thomas Larcher schreef een opera naar de novelle Het jachtgeweer. En Ivo van Hove regisseert Kurt Weills Aufstieg und Fall der Stadt Mhagonny.

Na lange afwezigheid weer terug in Amsterdam zijn Nabucca, Rusalka, La Cenerentola en Rodelinde. 2019/2020 zal ook het laatste seizoen zijn voor Marc Albrecht, chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest sinds 2011. Hij dirigeert nog een laatste keer Die Walküre in regie van Piere Audi en sluit het seizoen graag af met Die Frau ohne Schatten, dezelfde opera als waar hij zijn debuut mee maakte bij De Nederlandse Opera.

Het Nationale Ballet presenteert volgend seizoen onder meer de avondvullende productie Frida Kahlo. In deze choreografie van Annabelle Lopez Ochoa wordt het levensverhaal van de Mexicaanse Frida Kahlo verteld. Ten ere van de 250stegeboortedag van Beethoven creëren de jonge choreografen Wubkje kuindersma, Ernst Meisner en Remi Wörtmeyer ieder een deel op de enige balletcompositie die Beethoven schreef, Die Geschöpfe des Promotheus.

Voor het eerst in Nederland is het nieuwe ballet The Four Seasons van David Dawson te zien, op muziek van Max Richters Vier Seizoenen naar Vivaldi. Ook in Nederlandse première gaan een choreografie van Wayne McGregor en George Balanchine.

Klassiekers die terugkeren zijn Notenkraker & de Muizenkoning, Romeo en Julia en Giselle. Zij vormen voor het nieuwe publiek volgens Brandsen het ideale ‘instapmodel’.

Foto: Florian Joahn