Jeugdtheatergroep De Horde heropent Theater het Badhuis in Nijmegen. Artistiek leider Ramses Graus kreeg deze zomer de sleutel van Theatergroep Kwatta, dat na het wegvallen van structurele subsidie moest stoppen.

Het monumentale Badhuis in Nijmegen was vanaf de jaren ’80 eigendom van Teneeter, dat het in 2002 overdroeg aan Kwatta. Met de overdacht aan theatermaker Ramses Graus blijft het pand behouden voor jeugdtheater. Onder de noemer De Horde, wil Graus er minstens twee nieuwe jeugdvoorstellingen per jaar ontwikkelen, zowel onder zijn eigen artistieke signatuur als door jonge makers. 

Graus zat eerder in de artistieke kern van Het Filiaal Theatermakers. In zijn werk combineert hij meerdere kunstvormen, zoals dans, theater, film en objecten (poppen, maquettes en installaties). De naam De Horde moet het gevoel van ‘een stoere overrompeling’ oproepen, ‘iets wat uit de verte nadert, stof doet opwaaien en de grond trillen’.

Naast een maakplek, moet Het Badhuis straks een ‘bruisende culturele ontmoetingsplek’ worden. ‘We willen het fantastische pand opengooien voor workshops, knutselmiddagen voor kinderen uit de wijken, installaties op zolder, jeugdvoorstellingen van andere gezelschappen in de zaal en horeca op een mooi terras.’ Graus hoopt zo een nauwe band te smeden met de lokale gemeenschap. ‘Ik vind het heel belangrijk dat ik niet in een enorme bubbel terechtkom, maar feeling hou met de plek.’ 

Voor jeugdtheaterprofessionals komen er aparte ‘badhuissessies’ om ‘met pizza en bier de geesten te slijpen en elkaar te bevragen’. Graus zoekt nu de samenwerking op met andere culturele instellingen in het oosten van Nederland, zoals de Nijmeegse schouwburg, opleidingen, de Maanlanders en Sonnevanck. ‘Dan kunnen ze straks niet meer om ons heen.’

Het opknappen van het pand gebeurt door een projectontwikkelaar, die het theater van De Horde kocht en nu aan de groep verhuurt. Met de opbrengt van de verkoop financiert De Horde ook zijn opstart, naast steun van de gemeente Nijmegen. In de toekomst hoopt De Horde in aanmerking te komen voor rijkssubsidies. Er wordt voor de komende kunstenplanperiode (2025-2028) aangevraagd voor zowel de BIS als het Fonds Podiumkunsten. ‘We kennen onze kansen, maar we gaan het toch doen’, lacht Graus. Voor de cultuureducatieprojecten loopt een aparte aanvraag.

Voorlopig zijn artistiek leider Graus en zakelijk leider Froukje van Dooren de enige vaste medewerkers van De Horde. Op het moment van de overdracht van Het Badhuis had Kwatta geen medewerkers meer in dienst. Wel is er contact met een aantal van hen en sluit De Horde een latere samenwerking niet uit.

Vanaf komende zomer opent het vernieuwde Badhuis voor publiek, maar deze Kerst presenteert De Horde alvast ‘een amuse tussen de steigers’. Van 27 t/m 30 december is Biografie van een vlieg te zien, een theaterbewerking van het gelijknamige boekje van de Nijmeegse schrijver Jaap Robben.