Theatergroep Kwatta uit Nijmegen heeft met haar voorstelling Manxmouse (Mismuis) de IPAY Victor Award 2014 gewonnen, een internationale publieksprijs voor beste jeugdtheatervoorstelling. De prijs werd uitgereikt tijdens de conferentie International Performing Arts for Youth in Pittsburgh, Verenigde Staten.

Op de conferentie krijgen jeugdtheatergezelschappen van over de hele wereld de kans hun voorstellingen aan een internationaal publiek te presenteren. IPAY ontving dit jaar 155 aanmeldingen, waarvan er zeventien werden geselecteerd. Uit Nederland werden twee gezelschappen gekozen: behalve Theatergroep Kwatta werd ook Erik Kaiel en zijn gezelschap Arch8 met de dansvoorstelling O snap geselecteerd.

De showcase wordt bezocht door rond de driehonderd programmeurs, vooral afkomstig uit Noord-Amerika, die allen hun stem mogen uitbrengen. Uit deze stemming kwam Manxmouse als beste voorstelling naar voren. Op twee eindigde het Australische Strut and Fret met Kaput en op drie Egg van Cahoots Ni uit Noord-Ierland.

Volgens Kwatta is er inmiddels belangstelling getoond om met de voorstelling op tournee door de Verenigde Staten, Canada en Australië te gaan. In Nederland heeft de voorstelling onder de titel Mismuis (6+) door het land gespeeld.

(Manxmouse in Pittsburgh – Theatergroep Kwatta, foto: Hans Thissen)