Noord-Brabant kent vanaf 2013 een nieuw dansinitiatief. De subsidieaanvraag van het nog naamloze initiatief is door de provincie gehonoreerd. Heleen Volman, momenteel verantwoordelijk voor de artistieke coördinatie en marketing van Productiehuis Brabant, wordt coördinator.

Het dansinitiatief zal onder anderen de choreografen Pia Meuthen, Jelena Kostic, Arno Schuitemaker en Jan Martens gaan ondersteunen. De eerste gast is Marie Goeminne, in samenwerking met Trash.

Het nieuwe initiatief vult het gat dat in Brabant is geslagen doordat OCW Danshuis Station Zuid uit de basisinfrastructuur heeft gehaald. Hierop besloot Station Zuid de aanvraag bij de provincie Noord-Brabant in te trekken, omdat zij het tekort nooit zou kunnen opvullen en er teveel aan artistieke kwaliteit zou moeten worden ingeboet. Station Zuid is zeven jaar geleden opgericht na aandringen van de rijksoverheid, die vond dat Zuid-Nederland een dansvoorziening nodig had. Het danshuis sluit per 1 januari 2013 haar deuren.

Marc Vlemmix, tot eind van het jaar artistiek directeur van Station Zuid, is samen met balletmeester Andrew Greenwood een lesprogramma voor Parkinsonpatiënten aan het ontwikkelen. De veertigjarige Vlemmix heeft zelf de ziekte van Parkinson en krijgt sinds januari dit jaar les van Greenwood. Samen zijn zij naar het Mark Morris Dance Centre in Brooklyn geweest, waar al jarenlang een lesprogramma voor Parkinsonpatiënten wordt aangeboden. Met dans kan de bewegingsstijfheid die typerend is voor Parkinsonpatiënten worden doorbroken. Eind oktober starten ze onder de naam Dance for Health met een pilotklas in Tilburg. Als het concept aanslaat willen ze het programma aan alle geïnteresseerden gaan aanbieden. Geïnteresseerden kunnen mailen naar Marc Vlemmix op mailadres info@danceforhealth.nl.

(Yell People – Jelena Kostic, foto: Rob Hogeslag)