De provincie Brabant steunt de komende vier jaar zo’n twintig culturele instellingen met ruim zeventien miljoen euro subsidie. De verdeling maakte gedeputeerde Henri Swinkels (SP) donderdagochtend bekend op het provinciehuis. In totaal was er voor dertig miljoen euro aan aanvragen binnengekomen. Dertig organisaties krijgen dan ook nul op het rekest.

€ 4,5 miljoen gaat naar zeven instellingen die nog niet in de landelijke infrastructuur zitten, maar regionaal van groot belang zijn, zoals Dans Brabant (1,4 miljoen)  en Podium Bloos (380.000).

€ 12.9 miljoen is voor instellingen van nationale betekenis. Op die lijst van gehonoreerde aanvragen staan onder meer de festivals Boulevard (1 miljoen) en November Music (1 miljoen), de dansgezelschappen de Stilte (1,4 mijoen) en Panama Pictures (560.000) en de theatergezelschappen Theater Artemis (1,4 miljoen), Het Zuidelijk Toneel (1,4 miljoen) en Schippers en Van Gucht (560.000).

Bekende gezelschappen die bij de provincie buiten de boot vallen zijn het Paard dat Vliegt, Leine en Roebana, Trash, Vloeistof en United Cowboys.

Voor tien organisaties is de situatie nog onzeker. Dat komt omdat zowel de provincie als het rijk waarschijnlijk extra geld voor kunst en cultuur gaan uittrekken en de subsidies van beide dit jaar gekoppeld zijn. Wie geld van het rijk krijgt, krijgt in Brabant ook geld van de provincie. Die laatste praat op 11 november over anderhalf miljoen extra voor de komende vier jaar. In de Tweede Kamer wordt op 21 november over de cultuurbegroting gesproken. Het blijft daardoor nog spannend voor onder meer Matzer, Festival Cement, Circo Circolo, opera Zuid en Afslag Eindhoven.

Op 1 december stelt de provincie ook nog een zogenaamde ‘3e paragraaf’ open voor subsidie-aanvragen van starters.

Foto The Animate, onderdeel van een drieluik van Dans Brant op Theaterfestival Boulevard: Anna van Kooij