Jacqueline Hamelink is een van de drie winnaars van de Brabant Cultuur Publieksprijs. Ze is muziektheatermaker en celliste, en artistiek leider van interdisciplinair muziektheatergezelschap Sounding Bodies uit TiIburg. Dirigent Frank Adams en beeldend kunstenaar Marieke Vromans zijn de andere winnaars. Ze ontvangen ieder 2500 euro en worden het gezicht van een cultuurcampagne die de provincie de komende twee maanden gaat voeren.

De aanloop naar de prijsuitreiking was enigszins omstreden. De organisatie vroeg de genomineerden begin dit jaar zelf hun campagne voor de publieksprijs te voeren. Alle dertig genomineerden kregen een tas met promotiemateriaal om zoveel mogelijk stemmen te trekken, zoals flyers, stempels en posters. Een aantal kunstenaars voelde zich niet prettig bij het wedstrijdelement dat aan de cultuurprijs werd verbonden en hekelde dat er van de genomineerden werd verwacht tijd en geld in hun campagne te steken, terwijl de kans om de wedstrijd te winnen relatief klein was. ‘Naamsbekendheid kopen via een publieksprijs, doe ik liever niet’, zei een van de genomineerden tegen het Brabants Dagblad.

De genomineerden zijn voorgedragen door de kunst- en cultuursector zelf; Hamelink is bijvoorbeeld door het bestuur van haar eigen gezelschap opgegeven. Om kans te maken op de prijs moesten de kunstenaars aan een aantal criteria voldoen: ze moesten een uitzonderlijke nationale of internationale prestatie hebben geleverd, binding hebben met Noord-Brabant, en potentie en ambitie hebben om een groot publiek te bereiken. Van de honderdzeventig namen heeft de organisatie er vervolgens dertig genomineerd, omdat zij meerdere keren genoemd zijn als talentvolle maker.

Brabant Cultuur is een initiatief van Provincie Noord-Brabant, bkkc, Kunstbalie, Brabant C en Cubiss. Het is voor het eerst dat de prijs werd uitgereikt.