Amsterdam is een nieuw circuscentrum rijker. Jeugdcircus Circus Elleboog is na 63 jaar in de binnenstad verhuisd naar de Laan van Spartaan in Amsterdam-West. Zaterdag 17 november zal burgemeester Eberhard van der Laan het pand officieel openen. 

Studenten van het Sandberg Instituut, de masteropleiding van de Gerrit Rietveld Academie, hebben de vormgeving van het interieur op zich genomen. Het nieuwe centrum herbergt een grote zaal van tien meter hoog, geschikt voor de beoefening van luchtacrobatiek, die in vijf minuten omgebouwd kan worden tot circustheaterzaal inclusief licht, geluid en uitgeschoven tribunes. De gemeente Amsterdam heeft de totstandkoming van het circusgebouw financieel ondersteund.

De Sandbergstudenten hebben zich voor het ontwerp laten inspireren door de werking van theatercoulissen. Op de begane grond zijn drie mobiele wanden gebouwd, met daarin een doorkruipgat, een hang- en klauterrek en een holle wand waar kinderen zich in kunnen verstoppen. Het meubilair in de foyer bestaat uit een groot blok dat in en uit elkaar kan worden geschoven, zodat het zowel als podium en als zit- en tafelmeubel kan worden gebruikt.

Tijdens de opening vindt de première plaats van de circusvoorstelling Net van TENT circustheaterproducties, die speciaal voor de gelegenheid is gemaakt. Ook zullen de jonge circusartiesten van Circus Elleboog door en om het nieuwe gebouw de voorstelling Transplantatie spelen.