‘Brug 175’ over de Amsterdamse Leidsegracht is vandaag omgedoopt tot de Wim Sonneveldbrug. André van Duin en Boudewijn Oranje (Bestuurscommissie Centrum) onthulden samen het naambord, ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de cabaretier en zanger. 

Wim Sonneveld (1917-1974) wordt samen met Wim Kan en Toon Hermans beschouwd als een van de ‘Grote drie van het Nederlands cabaret’. Sonneveld werd geboren in Utrecht, maar het is zeker geen toeval dat een Amsterdamse grachtenbrug nu zijn naam draagt. Sonneveld gaf niet alleen grote bekendheid aan het lied ‘Aan de Amsterdamse grachten’, vanaf 1952 tot aan zijn dood was hij tevens betrokken bij het toenmalige Nieuwe De la Martheater, dat vlakbij deze brug ligt. In het huidige DeLaMar is een zaal naar hem vernoemd.

Ter ere van de honderdste geboortedag komen er vandaag ook twee boeken uit. Sonnvelds enige nog levende broer Jan tekende zijn jeugdherinneringen aan Wim op in de verhalenbundel Wat leefden wij eenvoudig toen. In het boek Niemand dan wij zjjn nooit eerder gepubliceerde liefdesbrieven tussen Wim Sonneveld en zijn tekstschrijver Friso Wiegersma verzameld.

AvroTros zendt vanaf vanavond de vierdelige documentaire 100 jaar Sonneveld uit, gepresenteerd door cabaretier en groot Sonneveld-fan Richard Groenendijk.

Foto: Amsterdam