Bij de viering van het 10-jarig jubileum van het Blockbusterfonds hebben vier samenwerkende fondsen vanmiddag een nieuwe regeling voor kleinere kunstprojecten bekendgemaakt: het Blockbusterfonds XTRA.

Net als het Blockbusterfonds, is Blockbusterfonds XTRA (BBF XTRA) wederom een samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB Fonds, de VandenEnde Foundation en de VriendenLoterij, om te investeren in de marketing van culturele projecten. Maar er is ook een groot verschil: waar het Blockbusterfonds zich richt op projecten met ‘blockbusterpotentie’, is BBF XTRA bedoeld voor kleinere theaterproducties, voorstellingen en festivals. Aanvragen kan vanaf eind dit jaar.

Juist in deze tijd vinden de samenwerkende fondsen een extra geldstroom in de culturele sector broodnodig. De pandemie en de lockdowns hebben geleid tot een terugval in bezoekersaantallen. Een extra investering in de marketing moet aanvragers helpen om hun publiek weer terug te winnen.

Net als bij het Blockbusterfonds gaat de investering overigens gepaard met een afname van kaarten door de VriendenLoterij. Dat moet zorgen voor een bodem in de exploitatie, waardoor een ondernemer minder risico loopt.

Het Blockbusterfonds kwam in 2012 tot stand om het cultureel ondernemerschap binnen de kunsten te stimuleren. Met een gegarandeerde afname van entreetickets en een lening of garantiebijdrage om extra marketinginspanningen te financieren worden culturele projecten ondersteund die gericht zijn op een groot en breed publiek.

Het Blockbusterfonds is een zogenoemd ‘revolving fund’. Bij succes worden de verstrekte leningen (gedeeltelijk) weer terugbetaald.

Het 10-jarig jubileum van het Blockbusterfonds werd vanmiddag gevierd in DeLaMar in Amsterdam, waar aanvragers vertelden over hun ervaringen met het fonds. In haar openingswoord sprak Janine van den Ende, echtgenoot van oprichter Joop van den Ende, over het belang van cultureel ondernemerschap en de noodzaak om in cultuur te blijven investeren.

Foto Marco De Swart: Willemijn de Vries (BBF), Bernt Schneiders (VSB), Janine van den Ende, Sigrid van Aken (Vriendenloterij), Cathelijne Broers (PBCF), Touria Meliani (Wethouder Kunst en Cultuur Amsterdam), Ronald Ockhuysen (VDEF)