De wens van Joop van den Ende om ‘culturele publieksevenementen van internationale kwaliteit’ te steunen, zoals hij vorig jaar formuleerde in zijn Mandevillelezing aan de Erasmus Universiteit, heeft vorm gekregen in het Blockbusterfonds. Deze nieuwe ondersteuner van ‘grote en uitzonderlijke culturele evenementen’ werd gistermiddag gepresenteerd.

Het initiatief bestaat vooralsnog voor vijf jaar en in die tijd kan het investeringsbedrag oplopen tot 57,5 miljoen euro. Drie musea krijgen het eerste geld uit het fonds, voor de realisering van een tentoonstelling: ‘De weg naar Van Eyck’ van Museum Boijmans Van Beuningen, ‘Unseen’ van FOAM en ‘1-1, elf idolen en Jan Mulder’ van Museum TwentseWelle. Ook theaterinstellingen kunnen een beroep doen op het fonds, maar zijn tot nu toe nog niet geselecteerd.

Het Blockbusterfonds is een samenwerking van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSBfonds, de VandenEnde Foundation en de BankGiro Loterij. De eerste drie partijen stellen gezamenlijk anderhalf miljoen beschikbaar per jaar, de bijdrage van de BankGiro is afhankelijk van de kaartverkoop van de evenementen. Het maximale bedrag van investering van de loterij is tien miljoen euro per jaar. Voorwaarde voor financiering is dat een evenement een ‘extra aantrekkingskracht [heeft] op nationale en internationale bezoekers’. De financiële bijdrage is bedoeld voor ondersteuning in de voorfinanciering van projecten, kaartafname en marketing.

Symbolisch werd de eerste toegangskaart overhandigd aan minister-president Mark Rutte, die bij de presentatie aanwezig was. Hij heeft een rol gespeeld in de totstandkoming van het fonds en noemt het ‘een belangrijk voorbeeld van cultureel ondernemerschap’.