Nederlandse Theatermakers hebben sinds 19 februari bijna 40.000 euro opgehaald voor Theatre Day Productions, een organisatie die in Gaza theater maakt met kinderen en jongeren. Meer dan 80 theatermakers en gezelschappen sloten zich inmiddels bij de inzamelactie aan. Het initiatief loopt in ieder geval nog een maand.

Sinds 19 februari hebben al meer dan 80 gezelschappen initiatieven ontplooid om Theatre Day Productions te ondersteunen, waaronder Theater Rotterdam, Het Nationale Theater, Internationaal Theater Amsterdam, De Warme Winkel, Theater Utrecht en De Toneelmakerij. Ze organiseerden lezingen van Palestijnse theaterstukken, kostuumverkopen, benefietvoorstellingen en publieksacties bij voorstellingen. Theater Oostpool maakte samen met spoken word artiesten Stryder en Lev Avitan en videomaker Jip Mus de video Gaze at Gaza.

Het overmaken van geld naar Gaza duurt op dit moment lang en moet via omwegen, maar initiatiefnemers, Jan Willems, Muriël Besemer en Liesbeth Coltof, verzekeren donateurs dat al het geld in Gaza terecht zal komen. De eerste 10.000 euro is inmiddels onderweg.

Theatre Day Productions (Ayyam Al Masrah in het Arabisch) werd ooit opgericht door Jackie Lubeck en Jan Willems en staat nu onder artistieke leiding van Rafat Alaydi en Mohammed Hissi. Hun theater is inmiddels verwoest en ze zijn zelf dakloos geworden, maar ze blijven in Gaza aan het werk; in scholen, opvangkampen of gewoon op straat. ‘Ze zitten in een kring en laten de kinderen en jongeren aan het woord. Of spelen als woorden tekortschieten. Zo creëren ze een plek waar verdriet, verlies en angst wordt gedeeld. Een plek waar soms gelachen wordt en ieder elkaar steunt. Waar kinderen kunnen ontspannen en zich herinneren hoe het is om kind te zijn. Al is het maar even …’, schrijft Coltof.

Met het opgehaalde bedrag hopen de Nederlandse initiatiefnemers dat hun collega’s in Gaza hun workshops kunnen blijven voortzetten. Het is in eerste instantie bedoeld voor materialen, transport en het betalen van dramadocenten en de artistieke leiding. Later hopen ze bij te dragen aan de heropbouw van het vernielde theater.

In de loop van de jaren hebben veel Nederlandse en Vlaamse makers met Theatre Day Productions samengewerkt. Met name Colthof (en haar gezelschap Huis aan de Amstel/De Toneelmakerij) is een trouwe partner. Ze nam ook veel makers mee, onder wie kostuumontwerper Carly Everaert, Muriël Besemer (inmiddels hoofd ITA Academy), Daniël van Klaveren, Casper Vandeputte en Paul Knieriem. Ook onder anderen Dennis Meyer, Anne-Beth Schuurmans en Bart Kiene werkten met enige regelmaat bij Theater Day Productions.

Aankomende acties:

Hassan en Moos – De Toneelmakerij 
De Toneelmakerij speelt in eigen huis een preview van Hassan en Moos (12+), een klassenvoorstelling die het Israël-Palestina-conflict en de impact daarvan op Nederlandse moslims en joden bespreekbaar wil maken. De gehele opbrengst (kaartverkoop, baropbrengst en overige giften) komt ten goede aan Theatre Day Productions.
14 april, 15.00 uur, Toneelmakerij, Amsterdam. 

Gedichten uit Gaza – Orkater en Theater Bellevue
Avond met muziek en gedichten rond de bundel ‘Poems from and for Palestine’. Met bijdragen van Anne-Fay Kops, Belle van Heerikhuizen, Jacob de Groot, Jamie Grant, Jasper van Hofwegen, Jimmi Hueting, Mattias Van de Vijver, Meral Polat, Nita Kersten, Shady El-Hamus, Simme Wouters en Wieke ten Cate. Er is ook een gesprek met de initiatiefnemers van de inzamelingsactie. De publieksinkomsten en honoraria van de betrokkenen gaan naar Theatre Day Productions.
17 april, 20.00 uur, Theater Bellevue, Amsterdam

Pinksterweekend – Maas Theater en Dans 
Net als bij het Paasweekend, doneert Maas Theater en Dans ook tijdens het Pinksterweekend alle kaartopbrengst aan TDP. Het jeugdgezelschap speelt dan onder meer de voorstellingen Stuntkont (6+), in samenwerking met 155 (eenvijfvijf), en MILKY WAY (8+).
18 tm 20 mei, Maaspodium Rotterdam

 

Foto: Jan Hoek – Hassan en Moos van De Toneelmakerij