Vanaf 19 februari organiseren diverse Nederlandse theaterinstellingen initiatieven om theatermakers in Gaza te ondersteunen. Onder meer door middel van lezingen van Palestijnse theaterstukken, benefietvoorstellingen, speciale publieksacties bij voorstellingen en nagesprekken, wordt zoveel mogelijk geld opgehaald voor Theatre Day Producties (Ayyam Al Masrah) in Gaza.

De theatermakers van Theatre Day Producties zijn in Gaza nog altijd aan het werk, schrijven initiatiefnemers Jan Willems, Muriël Besemer en Liesbeth Coltof in hun oproep aan de sector: ‘In de overvolle scholen, in de opvang kampen van Rafah, Khan Younis en Deir el Balah, of gewoon op straat. Ze zitten in een kring en laten de kinderen en jongeren aan het woord. Of spelen als woorden tekortschieten. Zo creëren ze een plek waar verdriet, verlies en angst wordt gedeeld. Een plek waar soms gelachen wordt en ieder elkaar steunt. Waar kinderen kunnen ontspannen en zich herinneren hoe het is om kind te zijn. Al is het maar even.’

Theatre Day Producties is in 1994 opgericht door theatermakers Jackie Lubeck en Jan Willems en opereert inmiddels onder artistieke leiding van Rafat Alaydi en Mohammed Hissi. In de loop der jaren hebben diverse Nederlandse en Vlaamse theatermakers in Gaza gewerkt met en bij Theatre Day. Met name Liesbeth Coltof is een trouwe partner.

Inmiddels hebben ruim 60 Nederlandse theaterinstellingen het initiatief ondertekend en worden er ook acties bij de Vlaamse gezelschappen georganiseerd. Elk gezelschap kiest een eigen invulling om de actie vorm te geven. Elke donatie gaat direct naar Theatre Day Producties en belandt zo bij de kinderen in Gaza.

Foto: Theatre Day Producties