De Deense Sigrid Stigsdatter Mathiassen is geselecteerd voor het Moving Forward Traject. Onder begeleiding van vijf danshuizen krijgt de net afgestudeerde choreograaf de kans om zich een jaar lang te ontwikkelen en wegwijs te worden in het Nederlandse dansveld.

Elk jaar selecteren vijf danshuizen – Dansmakers Amsterdam, Dansgroep Amsterdam, Dansateliers, Dansbrabant, Random Collision en Generale Oost in een samenwerking met Dansgroep Amsterdam (het voormalige gezelschap van Krisztina de Châtel) – een aantal getalenteerde net afgestudeerde choreografen. Dit jaar waren dat Ellis van Veldhuizen, Andrea Zavala Folache en Sigrid Stigsdatter Mathiassen. Twee weken volgden zij een residentie op de locatie van Dansmakers Amsterdam. Onder leiding van Liat Waysbort verdiepten en verfijnden zij hun werkwijzen en creatief proces. Na dat proces werden hun afstudeervoorstellingen afgelopen weekend hernomen en werd een van hen geselecteerd voor een vervolgtraject met de danshuizen.

De Moving Forward Young Dance Makers Award kreeg een andere vorm nadat de jury tijdens het ITs Festival in 2015 weigerde de prijs uit te delen. In plaats van een geldprijs werd een traject geïntroduceerd waarin een maker de mogelijkheid krijgt om met ondersteuning van de danshuizen een nieuw werk te ontwikkelen, dat vervolgens wordt gepresenteerd aan een publiek tijdens een tournee in het Moving Futures Festival. Inmiddels functioneert dit traject alweer drie jaar en met succes. Choreograaf Jija Sohn creëerde afgelopen seizoen de voorstelling Geisha’s Miracle en momenteel ontwikkelt Evangelos Biskas zijn nieuwe werk In Search of a Title. De voorstelling is te zien in het Moving Futures Festival, dat maar liefst langs negen steden reist dit voorjaar.

De drie geselecteerde choreografen creëerde allen een solo. Andrea Zavala Folache studeerde aan de SNDO (school voor nieuwe dansontwikkeling aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) en is niet alleen choreograaf maar ook beeldend kunstenaar. In haar solo Some ontmoeten die twee disciplines elkaar en zo figureert een vrouwelijk lichaam in een live gecreëerd schilderij. Zavala Folache speelt met het gegeven van kijken en bekeken worden en gebruikt ook haar stem daarbij.

Ook de Deense Sigrid Stigsdatter Mathiassen gebruikt haar stem. Net als Zavala Folache studeerde ze aan de SNDO. In de solo Remembrane onderzoekt Stigsdatter Mathiassen wat het betekent om één entiteit te zijn in de veelheid die ze belichaamt, het roept onverwachte emoties op van woede, eenzaamheid en zelfvernietiging. Woord en beweging vervloeien in een speelse, cartooneske performance. De jury, bestaande uit Suzy Blok (algemeen directeur Dansmakers Amsterdam), Marijn Lems (dramaturg, auteur en programmeur Het Huis Utrecht), Selm Wenselaers (programmeur Frascati) en Kristin de Groot (artistiek directeur Dansateliers), was verrast door de onverwachtste wendingen die de solo Remembrane neemt.

Ingetogener is het werk van Ellis van Veldhuizen, ze studeerde dans aan de Fontys Hogeschool voor de Kunst. Beyond is een verwijzing naar de mythe van Medusa en heeft wel referenties met de Butoh dans. Mystiek en zintuiglijkheid zijn leidend in een continue transformerende performance uitgevoerd door danseres Anna Heuer Hansen. De choreografie ontving de eervolle vermelding van de publieksjury.

Foto Remembrane: Matija Lukic