Stina Fors, afgestudeerd in 2019 aan de School voor nieuwe Dansontwikkeling in Amsterdam, ontvangt het Moving Forward traject 2019/20. Een seizoen lang kan zij rekenen op ondersteuning van een coalitie van dansproductiehuizen uit het Moving Futures netwerk. 

De Zweedse Stina Fors (1989) onderzoekt in haar werk wat een ‘klinkend lichaam’ zou kunnen zijn, met geluid, muziek, poëzie en travestie als vaste elementen.

De jury, bestaande uit Suzy Blok, Frank Noorland, Heleen Volman, Kristin de Groot en Aukje Verhoog, schrijft dat Fors ‘een krachtige toneelpersoonlijkheid is en intrigeert zodra ze begint’. De jury is nieuwsgierig naar de wereld die ze wil laten zien door klank fysiek te maken: ‘Op het moment dat ze klank en geluid begint te belichamen, wordt ze iets anders, een kracht van de natuur, een belichaamd menselijk geluidslandschap.’

Moving Forward is een residentie-traject geïnitieerd en georganiseerd door Dansmakers Amsterdam, ondersteund door Dansgroep Amsterdam en in samenwerking met de Moving Futures partners Dansateliers, DansBrabant, Generale Oost en Random Collision. Het traject vormt een overbrugging van opleiding naar het professionele werkveld, waarbij de maker direct toegang heeft tot een bestaand netwerk.

De andere genomineerden waren dit jaar Lucas Devroe en Mami Kang. Eind september presenteerden de drie choreografen zichzelf in Amsterdam tijdens de New Generation Performance Night 2019.

De voorstelling die Fors komend seizoen onder professionele begeleiding gaat ontwikkelen gaat 25 september bij Dansmakers Amsterdam in première.