Choreografe Jija Sohn is geselecteerd voor Moving Forward, een nieuw residentietraject voor beginnende choreografen. De Japans-Koreaanse Sohn studeerde aan de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling (SNDO) in Amsterdam en onderzoekt in haar werk hoe culturele diversiteit kan worden omgezet in een universele waarde.

Het traject was feitelijk bestemd voor de winnaar van de ITs Krisztina de Châtel Award 2015, maar die werd niet uitgereikt tijdens het ITs Festival afgelopen zomer vanwege onvoldoende consistentie, eigenzinnigheid en noodzaak.

Moving Forward is een co-productie van Dansmakers Amsterdam en Dansgroep Amsterdam, in samenwerking met de productiehuizen Dansateliers, Dansbrabant, Random Collision en Generale Oost. Samen vormen zij sinds 2013 het netwerk Moving Futures, waarmee ze een nieuwe generatie choreografen op landelijke schaal zichtbaar willen maken. Dansgroep Amsterdam biedt tot 2019 een financiële bijdrage.

De partners bieden Sohn ondersteuning in de vorm van dramaturgische en artistieke begeleiding, publicitair- en productioneel advies, workshops, studio-, presentatie- en montagetijd. Het traject moet leiden tot een nieuwe voorstelling, die tijdens het ITs Festival 2016 bij Dansmakers Podium in première gaat.

Ook presenteert Dansmakers Amsterdam met een heropeningsfestival van 11 tot en met 13 december de resultaten van een verbouwing en de nieuwe medebewoners Cinedans en ISH Dance Collective. Er is werk te zien van Roser López Espinosa, Alida Dors, Danstheater AYA en Dario Tortorelli, maar ook pril werk en net gestart onderzoek van Dereck Cayla, danser bij ICKamsterdam, en Heather Ware, danseres bij LeineRoebana.

Foto: Jija Sohn