Mirjam van Tiel start half augustus als zakelijk directeur-bestuurder van Theater Oostpool. Zij volgt Michiel Nannen op, die sinds 2019 aan het gezelschap verbonden was.

Theater Oostpool is een van de vier grote theaterorganisaties die deel uitmaken van de landelijke basisinfrastructuur (BIS), gesubsidieerd door het ministerie van OCW. Met ingang van half augustus zal Van Tiel samen met artistiek directeur Daria Bukvić de leiding van het gezelschap op zich nemen.

‘Met Mirjam halen we een geroutineerd bestuurder in huis, zij brengt een schat aan ervaring mee naar Oostpool’, reageert Eduard Nazarski van de Raad van Toezicht. Van Tiel begon haar loopbaan in Amsterdam bij het Plein Theater en Cultureel Centrum de Badcuyp. Daarna werkte ze onder meer als directeur van Kunstencentrum Waalwijk, bij Theater Hanzehof in Zutphen (waar ze vertrok na een geschil met het bestuur) en als vicevoorzitter van de Nederlandse Toneeljury. Op dit moment is zij als ad interim de voorbereiding van een fusie tussen Theater De Hofnar en het Centrum voor Muziek en Dans (CMD) in Valkenswaard aan het afronden.

Van Tiel treedt aan na een woelige periode voor Oostpool. In maart 2020 kwamen de eerste getuigenissen naar buiten over grensoverschrijdend gedrag binnen het gezelschap (door voormalig artistiek leider Marcus Azzini en voormalig zakelijk directeur zakelijk directeur Ruud van Meijel).

Artistiek directeur Daria Bukvić en zakelijk directeur Michiel Nannen werkten de afgelopen twee jaar aan een nieuwe koers voor Oostpool. Bukvić verheugt zich er op samen met Van Tiel verder te bouwen aan hun ideeën en idealen. ‘Mijn collega’s en ik zien uit naar wat zij met haar jarenlange ervaring, maatschappelijk engagement en bevlogenheid gaat betekenen voor onze organisatie en daarmee ook voor het Nederlandse theaterlandschap.’

Mirjam van Tiel: ‘In sociale veiligheid inclusief toptheater maken, die ambitie heeft ons samengebracht. Het is voor mij een grote eer om met al deze geweldige mensen te mogen gaan werken, op weg naar het realiseren van deze gezamenlijke ambitie.’

Foto: Erik van den Boom