Milo Rau wordt intendant van de Wiener Festwochen. Zijn huidige functie als artistiek leider van NTGent legt hij deze zomer neer. Hij blijft de komende seizoenen bij het Gentse stadsgezelschap betrokken als huisartiest. 

De Wiener Festwochen is een van de meest prestigieuze festivals voor de podiumkunsten. Rau heeft de ambitie om van het Weense festival een ‘Festival van de Toekomst’ maken, ‘zoals we van het NTGent een Stadstheater van de Toekomst hebben gemaakt, een open huis tussen traditie en experiment’. 

Rau werd in 2018 artistiek leider van NTGent. Hij wilde het traditionele stadstheater – dat hij omschreef als een hiërarchisch gestructureerd, elitair theater voor de witte academisch gevormde midden- en hogere klassen – vervangen door een globaal, divers, horizontaal en inclusief theater. Zijn komst betekende dan ook een ingrijpende hervorming van het Gentse stadstheater. Hij ontbond het ensemble van acteurs en verving het door een ensemble van verschillende theatermakers.

Het artistieke succes was groot en leverde meerdere onderscheidingen op, maar het verdwijnen van het gezelschap zorgde ook voor veel ongenoegen en onrust. Midden 2022 rommelde het nog steeds in Gent. Regisseurs en acteurs Luk Perceval, Bert Luppes en Oscar van Rompay publiceerden een open brief waarin ze opriepen tot het herstel van een vast ensemble. Daarnaast kreeg de artistieke directeur ook het verwijt het huis te eigengereid te leiden en te veel afwezig te zijn. Dit laatste omdat Rau als regisseur, filmmaker en docent ook internationaal zeer actief bleef.

NTGent noemt de nieuwe aanstelling van Rau in een persbericht een hele eer en spreekt zijn dankbaarheid uit voor Rau’s werk van de afgelopen jaren. ‘Milo Rau bracht een nieuwe stedelijke dynamiek en zette NTGent meer dan ooit internationaal op de kaart. Dat de Wiener Festwochen voor onze artistiek leider koos, bevestigt alleen maar dat de weg die we samen met Milo insloegen, de juiste was. Als stadstheater gaan we daarom verder op hetzelfde pad.’  

Tot zijn vertrek deze zomer werkt Rau in Gent nog aan de programmering van komend seizoen met daarin ook enkele eigen creaties. Daarna blijft hij bij het Gentse stadsgezelschap betrokken als huisartiest. Vanuit Wenen gaat hij ook de reeks Histoire(s) du Théâtre verder coproduceren.

De Raad van Bestuur van NTGent gaat de procedure bepalen om een nieuwe artistieke leiding in NTGent aan te stellen. De uitvoering van het goedgekeurde beleidsplan 2023-2027 is voor NTGent daarbij het leidmotief, maar het gezelschap kijkt uit naar de inbreng van een nieuwe artistiek directeur. 

Foto: Phile Deprez