De Zwitserse theatermaker Milo Rau (Bern, 1977) staat centraal op theaterfestival Brandhaarden in 2019. Dat maakte programmeur René van der Pluijm vandaag, op de laatste dag van Brandhaarden 2018, bekend. Brandhaarden biedt elk jaar een podium aan een internationaal gerenommeerde theatermaker of een gezelschap in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Milo Rau is oprichter van theater- en filmproductiehuis International Institute of Political Murder en wordt in september 2018 directeur van NTGent. Hij maakt voorstellingen over sociale of politieke misstanden, gezien door de ogen van betrokkenen. Zo ging Lenin over de gelijknamige Russische president, Empire over Syrische vluchtelingen en Five Easy Pieces over de zaak Dutroux. In zijn werk maakt hij gebruik van journalistiek, sociologie, documentaire, film en performance. Hij is vooral bekend om zijn re-enactments, waarin hij gebeurtenissen reconstrueert op basis van grondig onderzoek.

Op de shortlist voor Brandhaarden 2019 staan Het Lam Gods (NTGent), The 120 Days of Sodom (Schauspielhaus Zürich en Theater Hora), Lenin (Schaubühne Berlin), Mitleid. Die Geschichte des Maschinengewehrs (Schaubühne Berlin), Five Easy Pieces (Campo / Kunstenfestivaldesarts) en l’Histoire du théâtre I (NTGent / Kunstenfestivaldesarts).

Brandhaarden wordt in 2019 voor het eerst georganiseerd onder de vlag van Internationaal Theater Amsterdam, de naam waaronder Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg Amsterdam verdergaan na hun fusie vanaf theaterseizoen 2018/2019. Voorheen werd Brandhaarden afgewisseld met Brandstichter, eenzelfde concept waarbij een theatermaker centraal stond.

De volgende editie van Brandhaarden vindt plaats vanaf 24 januari 2019.

Foto Five Easy Pieces – Milo Rau:  Ted Oonk