Op 20 maart wordt theaterregisseur Milo Rau benoemd tot eredoctor door de Gentse Universiteit. Hij krijgt het institutioneel eredoctoraat op voorspraak van rector Rik Van de Walle, vanwege zijn controversiële werk dat mensen aan het denken zet.

Van de Walle prijst de geografische, vormelijk en inhoudelijke veelzijdigheid van Milo Raus oeuvre. Zijn werk gaat volgens hem voorbij de controverse. ‘Telkens opnieuw zet hij zijn publiek aan om buiten de gebaande paden te treden en vastgeroeste zekerheden los te laten, probeert hij over uiteenlopende en vaak zeer universele thema’s een maatschappelijk debat los te weken en ruimte voor verandering te creëren’, schrijft de universiteit in een persbericht.

Rau is sinds de zomer van 2018 artistiek directeur van NTGent. Zijn artistieke carrière begon in 2002 en sindsdien heeft hij meer dan vijftig toneelstukken, films, boeken en acties op zijn naam staan. Zijn werk was te zien op internationale festivals, zoals het Berlijnse Theatertreffen en de Wiener Festwochen en toerde wereldwijd door meer dan dertig landen. In 2016 won Rau de World Theatre Day ITI-prijs en in 2018 The European Theatre Prize.

Het is niet de eerste keer dat Rau een eredoctoraat op zijn naam mag zetten. Een jaar geleden werd hij al gelauwerd met een eredoctoraat aan de Universiteit van Lund in Zweden.

Foto: Phile Deprez