Theater Rotterdam zet intern een Artistiek Bureau op met aan het hoofd Maurice Dujardin. Volgens directeur Alida Dors is de nieuwe afdeling essentieel voor de nieuwe koers van het gezelschap dat ‘de artistieke praktijk meer dan ooit centraal zet’. 

Met een Artistiek Bureau wil Theater Rotterdam ‘de ambities van zijn makers optimaal kunnen realiseren’. Binnen de nieuwe afdeling komen ‘produceren, plannen, ontwikkelen, experimenteren en onderzoeken samen’. Het Productiehuis van Theater Rotterdam maakt deel uit van het Artistiek Bureau en werkt vanuit deze nieuwe structuur aan talent- en genreontwikkeling.

Bij het maken en spelen van alle voorstellingen wil Theater Rotterdam de focus op het kunstenaarschap leggen. Het makersensemble vormt ‘het artistieke hart van de organisatie’. Het Artistiek Bureau moet die koers volgens Alida Dors ‘in de gehele organisatie en ook daarbuiten door laten werken’. Het makersensemble bestaat momenteel uit kernmakers Alida Dors, Erik Whien en Davy Pieters, alliantiepartners Urland en Wunderbaum en de nieuwe generatie makers van Productiehuis Theater Rotterdam.

Maurice Dujardin (1973) werkt ruim twintig jaar voor de Nederlandse podiumkunsten. Lange tijd was hij actief als zakelijk leider voor theater- en dansgezelschappen, waaronder het Rotterdamse dansgezelschap Rogie & Company en jeugdgezelschap Theater Artemis. Voor zijn komst naar Theater Rotterdam was Maurice Dujardin directeur van vlakkevloerpodium De Nieuwe Vorst in Tilburg en werkte hij voor de branchevereniging NAPK. Daarnaast adviseerde hij in de afgelopen jaren verschillende cultuurmakers en kunstinstellingen en publiceerde hij artikelen in onder andere Theaterkrant Magazine. Dujardin studeerde Kunst en Kunstbeleid aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als hoofdrichting Theaterwetenschap, en volgde het culturele leiderschapsprogramma LinC.

Foto: Willem de Kam