Marjolijn van Heemstra is met haar voorstelling Mahabharata uit 2012 genomineerd voor de Zürcher Kantonalbank Förderpreis 2013. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een gezelschap of kunstenaar met een innovatieve en unieke benadering van theater op het Zürcher Theater Spektakel, een Europees festival voor podiumkunsten in Zürich, Zwitserland. De prijs wordt op 31 augustus uitgereikt.

Mahabharata is het tweede deel uit Van Heemstra’s drieluik over verbondenheid in een geglobaliseerde wereld. In de voorstelling kijkt ze samen met de Indiase Satchit Puranik terug op de idealen van twintig jaar geleden, toen Peter Brooks verfilming van het gelijknamige hindoeïstische boek op veel weerstand stuitte.

Van Heemstra is sinds 2013 verbonden aan het Ro Theater. Dit najaar herneemt ze het volledige drieluik. Behalve Mahabharata zijn ook de eerste en derde voorstelling uit het drieluik, Family ’81 (2011) en Garry Davis (2013), te zien in Parijs, Leuven en in verschillende Nederlandse theaters.

De Zürcher Kantonalbank Förderpreis 2013 is bedoeld om makers te ondersteunen in de verdere artistieke ontwikkeling en bij toekomstige projecten. De prijs bestaat uit dertigduizend Zwitserse frank, circa 24 duizend euro.

(Mahabharata – Marjolijn van Heemstra, foto: Anna van Kooij)