De Vlaamse schrijver en dramaturg Sébastien Hendrickx heeft de Marie Kleine-Gartman Pen 2014 toegekend gekregen voor zijn essay ‘Kunst die zich voordoet alsof ze iets anders is dan kunst’. De Pen is bestemd voor een jonge Vlaamse of Nederlandse auteur en wordt uitgegeven door het Nederlands Toneelverbond. Hendrickx krijgt 1500 euro om een nieuw essay te schrijven.

De jury, bestaande uit Anoek Nuyens (de winnares van vorig jaar), Max Arian en Naima Azough, koos Sébastien Hendrickx uit acht genomineerden. De anderen inzendingen waren afkomstig van Robbert van Heuven, Erica Smits, Charlotte De Somviele, Evelyne Coussens, Simon van den Berg, Daan Bauwens en Tobias Kokkelmans. Zij publiceren onder andere in Theatermaker, Theaterkrant.nl, Trouw, Het Parool, De Standaard, De Morgen, Rekto:Verso en Etcetera.

Hendrickx ontving De Pen op 8 december in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam uit handen van Anoek Nuyens. Uit het juryrapport:
 ‘Als lezer word je getrakteerd op een scherp, spannend en diepgaand inzicht in de rol die theater in de 21ste eeuw kan spelen. Activerend, inspirerend en vol van passie: eigenschappen die Marie Kleine-Gartman karakteriseerden.’ Hendrickx’ essay werd oorspronkelijk gepubliceerd door Rekto:Verso.

Het beste van het werk van de genomineerden wordt verzameld in ‘Activerend, inspirerend en vol van passie. Shortlist Marie Kleine-Gartman Pen 2014’. Daarin is ook het Marie Kleine-Gartman Essay 2013 van Anoek Nuyens opgenomen. De Shortlist is een uitgave van het Nederlands Toneelverbond. Op de website van het Toneelverbond is een uitgebreid profiel van alle acht auteurs te lezen.