Freek de Jonge ontvangt de Marie Kleine-Gartman Pen. De huidige bezitter, de Vlaamse schrijver, theatermaker en filosoof Pieter De Buysser, koos De Jonge als opvolger. De Pen is een initiatief van het Nederlands Toneelverbond, dat jaarlijks aan een theaterbeschouwer of kunstenaar de opdracht geeft om een theateressay te schrijven. De overdracht vindt plaats tijdens de uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs op 19 november in de Rotterdamse Schouwburg.

De Jonge zal in 2013 een essay over het Nederlandstalige theater schrijven. De Buysser omschreef zijn keuze als volgt: ‘Meneer De Jonge is aan het grote spektakel voorbij, hij is aan ieder afgebakend genre voorbij, hij is voorbij aan het scoren met meningen en moppen, hij is aan zoveel voorbij, en dat maakt dat hij meer dan ooit van nu is. Ik hoop dat deze Marie Kleine-Gartman Pen er toe kan bijdragen dat we hier in de lage landen beseffen dat hier een man aan het werk is, op het toppunt van zijn kunnen, die het meest dwingende van Tommy Cooper en Franz Kafka in zich verenigt.’

De afgelopen jaren droeg het Nederlands Toneelverbond financieel bij aan publicaties en initiatieven in de theaterjournalistiek. Eerdere penhouders waren Lotte van den Berg, Igor Dobricic, Eugène van Erven, Wouter Hillaert, Marijke Hoogenboom en Ellen Walraven.

De genomineerden voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2012 zijn Ad de Bont (Mehmet de veroveraar), Peter de Graef (Stanley) en Willem de Wolf (Krenz, de gedoodverfde opvolger). De jaarlijkse prijs, een bedrag van tienduizend euro, is bestemd voor de beste Nederlandstalige toneeltekst van het afgelopen seizoen. De Taalunie wil hiermee de opvoering van Nederlandstalig toneel en de Nederlandstalige toneelschrijfkunst stimuleren. Judith Herzberg houdt tijdens de uitreiking de Taalunie Toneelschrijflezing.

(Miereneuken – Freek de Jonge, foto: PR Mojo Theater)