Abdel Daoudi, Jessie L’Herminez, Agnese Kumpina, Angelo Ormskerk en Koen Verheijden zijn in de periode 2025-2028 verbonden aan Toneelschuur Producties. De regisseurs zullen ieder meerdere voorstellingen bij het Haarlemse productiehuis regisseren. Makers Loek de Bakker, Marloes IJpelaar en Nita Kersten ronden in 2025-2026 hun ontwikkeltraject bij Toneelschuur Producties af en regisseren ieder nog één voorstelling.

‘Met deze makersploeg hebben we een getalenteerd en gevarieerd team in huis gehaald die elkaar perfect aanvullen qua ervaring, stijl, genre en manier van werken. Ieder met een unieke signatuur’, schrijft Fabian Pikula, hoofd productiehuis.

Abdel Daoudi (1985) studeerde in 2012 af aan de regie-theaterdocent opleiding van de Toneelacademie Maastricht. De afgelopen kunstenperiode maakte hij bij Toneelschuur Producties al de voorstellingen Antigone (zonder publiek i.v.m. COVID) en Geschiedenis van geweld, naar het gelijknamige boek van Édouard Louis. Komend kunstenplan wil Daoudi onderzoeken ‘hoe hij steeds persoonlijker kan worden in zijn benadering van bestaand repertoire en hoe zijn aanpak resoneert bij een groter publiek’.

Jessie L’Herminez (1990) studeerde in 2019 af aan de regieopleiding in Amsterdam. Zij regisseerde eerder al de jongerenproductie Starring#23, Japanse Sprookjes en de theaterteksten De Stoelen (Eugène Ionesco) en Dieven (Lea Doher). L’Herminez heeft een fysieke speelstijl ontwikkeld, met grote invloeden van mime en commedia dell’arte. In haar ontwikkelspoor wil ze zich onder andere gaan richten op het maken van locatietheater.

Agnese Kumpina (1995) studeerde in 2023 af aan de Amsterdamse regieopleiding. Ze komt oorspronkelijk uit Letland en gaat haar makerschap de komende jaren zowel daar als in Nederland verder ontwikkelen. Kumopina wil ‘het publiek ontvankelijk maken voor poëtisch en episch theater’ en daarbij de komende jaren onder andere systeemopstellingen integreren.

Afstuderend in 2024 aan de regieopleiding in Amsterdam, viel Angelo Ormskerk (1992) op met zijn afstudeervoorstelling YORKAFOWRU, waarin hij de tekst De Doodboodschapsvogel van de Surinaams-Nederlandse Edgar Cairo ensceneerde. Zijn interdisciplinaire werk belicht existentiële thema’s en toont volgens Toneelschuur Producties potentie voor de grote zaal. Toneelschuur Producties zal hem dan ook samen met ITA steunen in het gezamenlijke ontwikkelingstraject ITA-2. Ormskerk heeft een voorliefde voor groot muziektheater en wil zich onder meer verdiepen in Afro-Surinaamse referentiekaders zonder culturele toe-eigening.

Koen Verheijden (1994) is afgestudeerd als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht in 2020. Hij heeft zich sindsdien ingezet voor meer representatie van queer personages en voor verhalen uit Nederlands-Indië. Na eerder de jongerenproductie Starring#24 te hebben geregisseerd, begint hij in het najaar van 2024 aan zijn eerste Toneelschuur Producties-tourneevoorstelling: Jongensuren, naar het oeuvre van schrijver Andreas Burnier. Verheijden bewerkt zelf zijn bronmateriaal tot nieuwe teksten en wil zich ontwikkelen in het bewerken van romans en films.

Foto: Gergely Ofner