Loek de Bakker, Abdel Daoudi, Jessie L’Herminez, Steef de Jong, Nita Kersten en Nina Spijkers zijn de nieuwe makers bij Toneelschuur Producties. Dat maakte het productiehuis uit Haarlem deze week bekend. De talentvolle regisseurs kunnen er vanaf 2021 vier jaar lang aan hun ontwikkeling werken, met individuele voorstellingen en als makersploeg. 

Toneelschuur Producties werkt traditiegetrouw met regietalenten ‘die het opnieuw interpreteren van bestaande verhalen tot uitgangspunt nemen’. Dit jaar koos het productiehuis voor makers die dit repertoire vrij verschillend definiëren; van bekende filmscripts, klassiek toneelrepertoire tot vergeten operettes en moderne boekbewerkingen.

Nieuw is dat naast de ontwikkeling van individuele voorstellingen, de makers ook als ‘ploeg’ activiteiten gaan initiëren, zoals themadagen, podcasts en contextprogramma’s. ‘Je zou hen kunnen zien als een ‘gezelschap’ van zes makers die elk hun individuele traject afleggen, maar daarnaast ook collectief verbonden zijn, zoals een schaatsteam of een wielerploeg’, schrijft het productiehuis.

Loek de Bakker (1992) studeerde in 2016 af aan de regie-opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Bij Toneelschuur Producties regisseerde hij al de jongerenvoorstelling Starring #21 Dorian Gray.

Abdel Daoudi (1985) studeerde, na een biomedische opleiding, in 2012 al af aan de opleiding Regie/Theaterdocent aan de Toneelacademie Maastricht. Bij Toneelschuur Producties toonde hij zich volgens het productiehuis al ‘een sterk acteursregisseur’, binnen het onderzoekstraject Schuur Atelier.

Jessie L’Herminez (1990) studeerde Theaterdocent aan de Academie voor Theater in Tilburg, gevolgd door de Regie Opleiding van de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans, waar zij in 2019 afstudeerde. In haar afstudeerjaar maakte L’Herminez onder andere Een Carnaval, waarvoor ze de André Veltkamp Beurs won. Bij Toneelschuur Producties werkte ze in het Schuur Atelier in 2019 aan de ontwikkeling van een fysieke speelstijl en in 2020 regisseert zij de jongerenproductie Starring #23 Sarah’s partijtje. 

Steef de Jong (1983) studeerde in 2006 af als beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie en volgde daarna een master bij DasArts. In 2014 richtte hij samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op. Voor zijn werk ontving hij al vele prijzen, waaronder de Mary Dresselhuys Prijs in 2017. Bij Toneelschuur Producties regisseerde De Jong in 2019 de jongerenproductie Starring #22 Naxos.

Nita Kersten (1983) studeerde in 2010 af aan de Theaterschool Amsterdam. Ze is als regisseur verbonden aan Sir Duke, een van de Nieuwkomers van Orkater. De komende jaren zal Kersten aan Orkater verbonden blijven en zich daar vooral op muziektheater richten. Bij Toneelschuur Producties wil ze zich verder ontwikkelen als zelfstandig regisseur.

Nina Spijkers (1988) is al sinds 2017 maker bij Toneelschuur Producties. Ze hoopt er na 2020 haar signatuur verder te ontwikkelen.

Foto: Bibi Veth (v.l.n.r. Loek de Bakker, Nina Spijkers, Nita Kersten, Abdel Daoudi, Jessie l’Herminez en Steef de Jong)