Het COC heeft zondag de Bob Angelo Penning toegekend aan André van Duin. De komiek kreeg de penning ‘voor de vanzelfsprekende wijze waarop hij als zeer bekende Nederlander al bijna een halve eeuw bijdraagt aan de acceptatie van homoseksualiteit’. Voorzitter Tanja Ineke reikte de penning uit tijdens het nieuwjaars- en fundraising-evenement True Colors in Parasdiso in Amsterdam.

Het COC roemt de wijze waarop Van Duin ‘vanaf het begin van zijn carrière in de jaren zeventig open was over zijn homoseksualiteit, een tijd waarin dat nog verre van vanzelfsprekend was’. Het maakt hem volgens het COC tot ‘een vooraanstaand rolmodel, in het bijzonder voor generatiegenoten die worstelden met hun seksuele oriëntatie’.

De Bob Angelo Penning is vernoemd naar de schuilnaam van Niek Engelschman, oprichter en eerste voorzitter van het COC. De Penning werd ingesteld in 1991. Tot de winnaars behoren Paul de Leeuw, Joke Swiebel, Hans van Manen, Arie Boomsma en de jeugdserie SpangaS. Naast Van Duin, ontving ook intersekse-activist Miriam van der Have zondag de Bob Angelo Penning.