De Mus, de prijs voor beste voorstelling van theaterfestival de Parade, is gewonnen door de eenmansoperette Ludwig van muziektheatergezelschap Groots en Meeslepend. Het Gouden Ei voor beste Kinderparadevoorstelling ging naar Parairie van Theater aan het Spui. De prijzen werden uitgereikt tijdens de afsluiting van het reizende theaterfestival op 24 augustus in Amsterdam. 

De vierentwintigste editie van de Parade is bezocht door 245 duizend mensen. De opkomst bleek net als elk jaar erg afhankelijk van het weer: vanwege het slechte weer ligt het bezoekerscijfer lager dan vorig jaar, evenals het horecaverbruik. Volgens organisator Mobile Arts is het theaterbezoek percentueel gelijk gebleven aan de Parade in 2013. De Parade in Amsterdam, de laatste locatie, trok negentigduizend bezoekers. Het festival werd afgesloten met een Gala waarop artiesten hoogtepunten van hun voorstellingen vertoonden.

De jury van de Mus noemde Ludwig een ‘betoverend muzikaal meesterwerkje’. Muziektheatergezelschap Groots en Meeslepend bestaat uit toneelspeler en tekstschrijver Steef de Jong en regisseur Ina Veen, voorheen werkzaam bij Firma Rieks Swarte. Uit het juryrapport: ‘De hoofdpersoon leefde voor de kunst en geloofde er heilig in dat kunst en cultuur vrede en geluk kon brengen onder de mensen. Een mooie gedachte die de Parade met haar kunstenaars en publiek zal proberen voort te zetten.’

Parairie werd als beste gekozen uit negentien kindervoorstellingen. Thomas van Ouwerkerk, Sacha Muller en Jos Nargy maakten de moderne western op verzoek van Theater aan het Spui in Den Haag, na vorig jaar met Mijn vader succesvol op de Parade te hebben gespeeld. De jury prijst de ‘charmante en stoere wijze’ waarop de spelers het publiek meenemen ‘naar de andere kant van de wereld, vol wilde avonturen, ver weg van saaie kantoorlevens en ongeïnspireerde volwassenen.’

Ook heeft de Parade in de vier steden in totaal 17.387 euro opgehaald voor Join The Pipe, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan drinkwaterprojecten in Kenia, Nigeria en Mozambique. De Parade vond plaats van 19 juni tot en met 24 augustus.

(Ludwig – Groots en Meeslepend, foto: Tim Stet)