Scenografenduo Sanne Lips en Liesje Knobel heeft De Troffel gewonnen, de aanmoedigingsprijs van Festival Cement. Ze wonnen de prijs na een dag met pitches van projectplannen voor een voorstelling. De prijs, die tot vorig jaar de Dioraphte Cement Prijs heette, bestaat uit 7.500 euro financiële ondersteuning om het winnende projectplan verder uit te werken en te presenteren op Cement 2018.

De jury was enthousiast over het plan dat vertrekt vanuit de autonomie van de scenograaf. ‘Zo doorbreken Lips&Knobel de klassieke hiërarchische verhouding in het theater en promoten zij het denken over andere werkrelaties. Wij zijn onder de indruk van de scenografische dramaturgie die conceptueel consequent is, maar tegelijk een poëtische spanning vol paradoxen oproept: het toneel als de echte wereld, kleine mensen zonder controle op de scène, grote controlerende handen op het scherm.’

De jury bestond uit: de dramaturgen Bart van den Eynde en Roos Euwe en Sarah Rombouts (festivalleider Storm op komst). De andere genomineerden waren Bára Sigfüsdóttir, Max Wind & Samir Veen & Claire Bender, Annet Bremen, Katja Heitmann, Sofie Doeland, Zarah Bracht en La Isla Bonita.

Foto: Willem van Breugel