Leonore Spee en Sascha Bornkamp hebben gisteren De Troffel 2019 gewonnen. Festival Cement reikt deze stimuleringsprijs jaarlijks uit aan het beste concept van een beginnend theatermaker. Die ontvangt € 7.500 om het winnende projectplan verder uit te werken en een uitnodiging om de voortgang of realisatie te tonen tijdens de volgende Cement-editie. 

Leonore Spee & Sascha Bornkamp krijgen de Troffel voor hun concept voor Een nyeu liedeken, dat een theatrale audiovoorstelling, ‘een ter plekke geconstrueerde podcast in de setting van een popconcert’, moet worden. De jury vindt het intrigerend hoe ze ‘oude liederen een nieuwe en inclusieve vertaling willen geven naar de maatschappij vandaag’. Ook waarderen ze de vorm van de samenwerking met verschillende kunstenaars en de uitwerking in een podcast.

De jury bestond dit jaar uit Pietjan Dusee, Kathleen Treier en Ruth Mariën. In 2018 wonnen Siona Houthuys en Berten Vanderbruggen De Troffel voor hun concept No Coincidence, No Story, waarvan de uitwerking de afgelopen dagen te zien was tijdens Festival Cement.

Foto: William van der Voort