Op Festival Cement is op 23 maart de Dioraphte Cement Prijs uitgereikt aan de Vlaamse Alexia Leysen. Zij verraste de jury met haar pitch van het concept voor My Life With The Tree, een voorstelling die ze komend jaar zal realiseren. Ze ontvangt 7.500 euro en de uitnodiging om de voortgang of realisatie van haar plan te tonen tijden Festival Cement 2017.

De jaarlijkse uitreiking van de Dioraphte Cement Prijs volgde op een dag vol pitches van makers die hun plannen presenteerden aan elkaar en een vakjury bestaande uit Merel Heering (Theater aan Zee), Joost de Kleine Beek (Theater aan het Spui) en Heleen Volman (DansBrabant).

In december nodigde Festival Cement makers, choreografen en schrijvers uit om een plan in te dienen voor de pitchdag tijdens het festival. Uit 71 ingediende plannen werden door een leescommisie bestaande uit Pietjan Dusee (prodnu), Kathleen Treier (directeur Vlaams Theaterfestival) en Leonie Clement (artistiek leider Festival Cement) acht makers geselecteerd die hun plan mochten pitchen. Dit jaar waren dat Yinka Kuitenbrouwer, Alexia Leysen, Kirsten Mariën, Karel Tuytschaever, Orion Maxted, Bára Sigfúsdóttir, Collectief Walden en Ansicht.

Uit het juryrapport: ‘In het voorstellingsconcept My Life With The Tree komt sterk naar voren dat vorm en inhoud samenkomen in een omgeving. Vanuit de filosofische gedachte over de menselijke conditie van verlangen, vervulling, verveling en vernieuwd verlangen, geïnspireerd door spannend werk van twee beeldend kunstenaars, komt Leysen tot een poëtisch concept. De jury kijkt er naar uit de voorstelling te zien en hoopt dat het motto “We don’t really want what we think we desire” deze keer niet opgaat.’

De Dioraphte Cement Prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens Festival Cement. Eerdere winnaars waren onder anderen Charlotte Bouckaert (2015), TAAT (2014), Emke Idema (2013) en Lisa Verbelen (2012).

Foto: prijswinnaar en juryleden Dioraphte Cement Prijs