De Raad voor Cultuur heeft het aanvullend advies uitgebracht waar staatssecretaris voor Cultuur Halbe Zijlstra begin juni schriftelijk om heeft gevraagd. Met dit aanvullend advies adviseert de Raad over nieuwe aanvragen voor plekken die in zijn eerste advies niet werden vervuld maar volgens de Raad wel beschikbaar moesten blijven.

De nieuwe aanvragen zijn door de Raad op gelijke wijze beoordeeld als de aanvragen waarover hij op 21 mei advies uitbracht. De Raad adviseert Zijlstra alsnog drie instellingen te subsidiëren vanaf 1 januari 2013. Volgens de Raad komen de jeugdtheatergezelschappen het Nationale Toneel/NTJong en Het Houten Huis en het symfonieorkest Zuid-Nederlands Orkest hiervoor in aanmerking. Het advies over de vierde open plek, die van orkesten voor de begeleiding van dans, heeft de raad nog niet kunnen afronden. Hij zal dit zo spoedig mogelijk doen.

In het advies Slagen in Cultuur, dat de Raad in mei heeft uitgebracht, bleven vier plekken in de culturele basisinfrastructuur 2013 -2016 onbezet. De Raad gaf in dat advies aan dat hij het noodzakelijk vindt dat deze posities alsnog worden ingevuld. Voor de spreiding van het culturele aanbod is het volgens de Raad zeer wenselijk dat jeugdtheaterinstellingen en symfonieorkesten op verschillende locaties in het land gevestigd zijn.

Staatssecretaris Zijlstra heeft de vacante plekken vervolgens opnieuw opengesteld. Negen instellingen hebben daarop een aanvraag ingediend. De Raad heeft deze aanvragen, net als in de vorige ronde, beoordeeld op de criteria kwaliteit, publieksbereik, ondernemerschap, (inter)nationaal belang, educatie en talentontwikkeling. Daarnaast heeft hij rekening gehouden met de verschillen tussen instellingen, hun eigen profilering en de betekenis van de instelling voor de lokale en/of nationale omgeving. Voor de jeugdtheaterplek in Den Haag werden aanvragen ingediend door het Nationale Toneel (met de jeugdafdeling NTJong) en door Theatergroep Max. Voor Groningen meldden zich Het Houten Huis, De Jonge Republiek (Silvia Andringa) en Theatergroep Kwatta.

Het advies dat de Raad vandaag heeft aangeboden aan de staatssecretaris gaat ook over de aangepaste plannen van instellingen, waarvoor een plaats in de nieuwe Basisinfrastructuur is gekoppeld aan een verbeterd en/of nieuw plan. Vaak gaat het hier om instellingen die zich bevinden in een ingrijpende organisatorische verandering, zoals een intensieve samenwerking of een fusie. De Raad constateert dat de instellingen weinig tijd hebben gehad om in alle opzichten volledig aan de criteria te voldoen. Hun plannen geven de Raad niettemin voldoende vertrouwen om positief te adviseren. In een aantal gevallen is hij echter wel van mening dat de betrokken instellingen in een later stadium de plannen verder moeten completeren. Zo adviseert de Raad voor Cultuur Stichting Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst een subsidiebedrag toe te kennen van € 4.760.000 onder de voorwaarde dat over twee jaar een  strategische agenda wordt ingediend. De Raad beschouwt het nieuwe activiteitenplan van het kennisinstituut als voldoende, hoewel nog niet alle plannen even concreet zijn uitgewerkt.

De Raad voor Cultuur adviseert ook positief over het Dutch Centre for International Cultural Cooperation, de nieuwe bovensectorale instelling ter ondersteuning en uitvoering van het internationaal cultuurbeleidDe instelling is een fusie van SICA, Trans Artists en MEDIA Desk Nederland. De nieuwe instelling versterkt en stimuleert internationale activiteiten op het gebied van Cultuur, Media, Mobiliteit en Erfgoed. Met ingang van 1 januari 2013 gaat de fusie officieel van kracht. De Raad verwacht halverwege de subsidieperiode een tussenrapportage.

De Raad reageert ook nog op de reactie die het Theater Instituut Nederland naar aanleiding van het begin mei uitgebracht advies inbracht. De Raad is van mening dat de collectie ondergebracht kan worden bij een collectiebeherende instelling die daartoe goed geëquipeerd is. Ook verwijst de Raad  naar de door de Tweede Kamer aangenomen motie Van der Werf/Klijnsma waarin wordt verzocht het cultuurgoed van het TIN zorgvuldig te borgen en indien nodig onder andere de eigen bestemmingsreserves hiervoor aan te wenden. In het kader van het museaal besteladvies komt de Raad terug op de problematiek van de borging van collecties. De Raad voor Cultuur ziet in de reactie geen aanleiding het subsidieadvies over het Theater Instituut Nederland bij te stellen.

(foto: Beet! Het Houten Huis, foto: Ilja Lammers)