Liesbeth List is afgelopen woensdag op 78-jarige leeftijd overleden. List stond bekend als de Grande Dame van het Nederlandse chanson, maar oogstte ook grote successen als (musical-)actrice.

Liesbeth List (Indonesië, 1941) begon haar carrière begin jaren zestig bij de televisie. Daar ontmoette ze Ramses Shaffy, die haar vroeg voor Shaffy Chantant en met wie ze jarenlang zou blijven samenwerken. Hun grootste hit werd het duet Pastorale. Daarnaast werkte ze ook met onder andere Jacques Brel, Mort Shuman en Rod McKuen en maakte ze veel soloalbums. List won onder meer twee Edisons en kreeg in 1997 de Gouden Harp.

Vanaf 1967 werkte ze als actrice regelmatig mee aan theater-, film- en televisieproducties. Ze won twee keer een Musical Award: in 1999 en in 2009, allebei voor haar rol van de Franse zangeres Edith Piaf in de musical Piaf, van Albert Verlinde Theaterproducties. Van 2014 tot 2016 speelde ze samen met Annemarie Oster in de kleine theaterzalen de voorstelling Tandem.

In 2017 ontving List de Frans Banninck Cocq-penning van de stad Amsterdam. In datzelfde jaar stopte ze met optreden vanwege dementie. Kort daarna werd er een musical over haar werk en leven gemaakt: Liesbeth List, De Musical.

List is woensdag 25 maart 2020 in haar slaap overleden in haar woonplaats Soest.