Choreograaf Krisztina de Châtel en bariton Anthony Heidweiller treden toe tot De Akademie van Kunsten. Leden van de Akademie van Kunsten zijn vooraanstaande kunstenaars uit de hele breedte van de kunsten. De Châtel en Heidweiller worden samen met zes andere nieuwe leden op 28 maart geïnstalleerd.

De Akademie van Kunsten is opgericht in 2013 en heeft inmiddels 50 leden. De Akademie wil de stem vertolken van de kunsten in de Nederlandse samenleving (inclusief de politiek) en het de interactie bevorderen tussen wetenschap en kunst. De Akademie is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Het belangrijkste criterium bij de keuze van leden is hun artistieke prestatie.

Krisztina de Châtel (1943) is maker van meer dan zeventig choreografieën. Haar dansvoorstellingen worden gekenmerkt door contrasten en confrontaties. Ze plaatst kwetsbare menselijke lichamen tegenover natuurkrachten, of in imposante ruimtes. Verder onderscheidt ze zich volgens de Akademie ‘door haar community art-projecten: ze maakte bijvoorbeeld voorstellingen samen met brandweermannen, vuilnismannen en mensen met psychische klachten. Via Stichting Imperium ondersteunt zij jong en eigenzinnig talent, bijvoorbeeld met de uitreiking van De Châtel Award.’

Anthony Heidweiller (1961) verbindt opera met de geluiden en thema’s van deze tijd. Thema’s in zijn werk zijn migratie, (on)gelijkheid en het behoud van de aarde. Zijn werk is ook een vorm van praktijkgericht onderzoek naar de opera van de 21ste eeuw. Hierbij zoekt Heidweiller de verbinding met wetenschappers, met het hoger onderwijs en met het vmbo. Voor het Opera Forward Festival programmeert hij internationale makers en wetenschappers. Sinds 2017 maakt Heidweiller deel uit van een Taskforce voor diversiteitsvraagstukken in de gemeente Utrecht. Op uitnodiging van Pierre Audi zal Heidweiller vanaf 2019 diverse educatie- en participatieprojecten ontwikkelen voor het festival Aix-en-Provence.

Portretfoto’s: Leo van Velzen en Jelmer de Haas