Operaregisseur Lotte de Beer, theatermaker Moniek Merkx en theatermaker en -directeur Jolanda Spoel treden toe tot de Akademie van Kunsten. Samen met drie andere leden worden ze op 26 augustus geïnstalleerd in het Trippenhuis in Amsterdam.

De in 2013 opgerichte Akademie van Kunsten is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en wil de plek zijn voor debat over de waarde van kunst in de samenleving en over de relatie tussen kunst en wetenschap. Behalve De Beer, Merkx en Spoel treden in augustus ook beeldend kunstenaar Patricia Kaersenhout, auteur Michael Tedja en componist Merlijn Twaalfhoven toe. Lidmaatschap geldt in principe voor het leven. De Akademie voor Kunsten telt nu zeventig leden, op dit moment is beeldend kunstenaar Liesbeth Bik voorzitter.

Lotte de Beer (1981) studeerde regie aan de toneel in Amsterdam. Ze maakte producties bij De Nationale Opera in Amsterdam en was te gast bij onder meer de Munchener Biennale, het Holland Festival, de Neukollner Oper, Oper Leipzig, het Aalto-Musiktheater Essen, de Koninklijke Deense Opera, Oper Koln en de Bayerische Staatsoper Munchen. In 2015 ontving De Beer op de International Opera Awards de prijs voor Beste Nieuwkomer. In 2018 kreeg ze de ‘Distinguished Artist Award’ van de International Society for the Performing Arts (ISPA) en in 2020 werd ze genomineerd bij de International Opera Awards als beste regisseur. De Beer richtte in 2010 ook haar eigen bedrijf Operafront op, dat met kleinschalige, experimentele opera’s op bijzondere locaties het genre toegankelijk wil maken voor een jong publiek. Vanaf september 2022 is zij directeur van de Wiener Volksoper in Wenen.

Moniek Merkx (1956) studeerde in 1984 af aan de Universiteit van Amsterdam (Theaterwetenschap). Ze werkte voor een groot aantal theater-, dans- en mimegezelschappen in Nederland en doceert aan kunstvakopleidingen. Vanaf 2003 was Merkx artistiek leider van theatergroep Max., dat in 2013 met theatergroep Siberia en Meekers opging in Maas theater en dans, waarvan ze tot begin dit jaar artistiek leider was.  Voor haar werk ontving ze in Nederland meerdere jeugdtheaterprijzen (Hans Snoek Prijs, 1000Watt Prijs, Gouden/Zilveren Krekels, Podiumkids Prijs) en de VSCD Mimeprijs. In de VS won ze samen met The Children’s Theatre Company in Minneapolis een Tony Award.

Jolanda Spoel (1973) studeerde in 1997 als regisseur en theaterdocent af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze werkte onder meer bij Cosmic Theater, Rotterdams LEF en theatergroep Siberia, dat in 2013 met Meekers en theatergroep Max opging in Maas theater en dans. Sindsdien maakte Spoel deel uit van het artistieke team van Maas en was ze hoofd podium en programmering van het Maaspodium. Vanaf 1 december 2020 is Jolanda Spoel algemeen directeur van het Bijlmer Parktheater in Amsterdam.

Foto Moniek Merkx: Jean van Lingen