De muziektheatervoorstelling Shadow Music van Oorkaan, Norwegian Chamber Orchestra en Kulturtanken heeft gisteren in Santiago de Compostella twee Young Audiences Music Awards (YAMawards) gewonnen. De YAMawards worden elk jaar uitgereikt door een internationale vakjury aan de wereldwijd beste jeugd-muziektheaterproducties. De internationale coproductie met Oorkaan was de beste in de categorieën ‘best large ensemble’ en ‘production of the year’. Aan de laatste onderscheiding is 2000 euro prijzengeld verbonden.

Shadow Music maakt op een beeldende en poëtische manier het stuk Verklärte Nacht van Arnon Schönberg toegankelijk voor een jong publiek. De voorstelling, geregisseerd door Dagmar Slagmolen, is op 22 oktober 2017 in première gegaan in Oslo en komt voort uit een Fast Forward-traject van het Fonds Podiumkunsten dat zich richt op de ontwikkeling van talent in een internationale context.

De YAMawards worden jaarlijks uitgereikt door Jeunesses Musicales International, een grote internationale organisatie ter bevordering van jeugdmuziek en jeugd-muziektheater. Dit jaar nomineerde een vakjury van 60 leden namens de organisatie 11 voorstellingen of gezelschappen. Naast Shadow Music was ook de Nederlandse voorstelling Uitvinders van Holland Opera genomineerd voor beste productie van het jaar.

De producties van Oorkaan vielen eerder in de prijzen bij de YAMawards. In 2015 won Oorkaan twee YAMawards voor de productie Glimp, in de categorieën ‘Production Of The Year’ en ‘Best Small Ensemble.’ In 2013 werd Oorkaan met de productie Cellostorm genomineerd voor de YAMawards in de categorie ‘Best music production worldwide’.