Ronald Ockhuysen wordt per 1 juni de nieuwe directeur van de VandenEnde Foundation, het particuliere cultuurfonds van Joop en Janine van den Ende. Hij volgt daarmee Milou Halbesma op die vanwege persoonlijke omstandigheden onlangs terugtrad als directeur. 

Ockhuysen werkt sinds begin dit jaar bij de foundation als adviseur communicatie en strategie. ‘Wij hebben hem daarbij leren kennen als iemand met een brede blik op de kunsten en een scherp oog voor de rol van onze Foundation in de culturele sector’, aldus Joop van den Ende.

Eerder werkte Ockhuysen als journalist en programmamaker, zo was hij onder andere van 2015 tot 2021 hoofdredacteur van Het Parool. Die achtergrond in de journalistiek zorgt volgens Janine van den Ende voor een goed overzicht in het culturele aanbod in Nederland. ‘Daarbij weet hij als voormalig hoofdredacteur het nodige van ondernemerschap en werken met creatief talent.’

De VandenEnde Foundation wil bijdragen aan het versterken en behouden van een divers en kwalitatief hoogstaand cultureel klimaat in Nederland. Ze verstrekken onder andere studiebeurzen aan jonge talenten, steunen initiatieven zoals Méér Muziek in de Klas en het Grachtenfestival en zijn initiatiefnemer van het Blockbusterfonds. Het fonds is een langjarig samenwerkingsverband gericht op cultureel ondernemerschap tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, de BankGiro Loterij en de VandenEnde Foundation.

Foto: Marinka Reuten