Theaterkrant.nl volgt inmiddels 10 jaar het Nederlands theater met recensies, nieuws en opinies. Ter gelegenheid van dit jubileum staan we op het Nederlands Theater Festival stil bij het vak van de criticus én stellen we een nieuwe (doorgeef)prijs in: de Loek Zonneveld Pen. 

Op vrijdag 2 september zetten we een uur lang de criticus in het licht. Hoe staat de theaterkritiek ervoor? Wat zijn de actuele dilemma’s en uitdagingen voor recensenten? Met schrijver en regisseur Casper Vandeputte, bestuursvoorzitter Lucia van Heteren en een panel van recensenten onder leiding van Hans Smit.

Aan het eind van de bijeenkomst reiken we, in samenwerking met De Groene Amsterdammer, voor de allereerste keer de Loek Zonneveld Pen uit. De onderscheiding is bedoeld om uitmuntende theaterkritiek te belonen en te eren en het belang van theaterkritiek in het algemeen te bevorderen. 

De eerste winnaar wordt aangewezen door een jury bestaande uit theatermakers Rosa Asbreuk, Nicole Beutler, Mariana Aparicio Torres en journalist Joost de Vries. Daarna mag de winnaar bepalen wanneer en aan wie die de pen weer doorgeeft.

Het programma 10 jaar Theaterkrant.nl – De criticus in het licht vindt plaats op 2 september om 12.00 uur tijdens de NTF Pro dagen op het Nederlands Theater Festival. Voor deze bijeenkomst zijn geen kaarten meer verkrijgbaar.

Het septembernummer van ons papieren Theaterkrant Magazine sluit ook aan bij verscheidene programma-onderdelen van NTF Pro, met artikelen over toneelprijzen & gender, het Doe Theater, intergenerationele gesprekken, collectieven en mime in Nederland.