Theater De Krakeling presenteert zijn Kunstenplan in de vorm van een jeugdboek. Culturele instellingen die structurele subsidie ontvangen moesten gisteren hun plannen indienen voor de komende vier jaar. Om zijn jonge publiek mee te nemen in de toekomstplannen vroeg De Krakeling schrijver Sharid Alles om er een fantasievolle vertaling van te maken. Zo ontstond het jeugdboek De missie van de Gappies.

‘Als hét enige echte theater dat helemaal gaat voor de jeugd, willen we onze plannen en toekomstdromen graag delen met ons favoriete publiek: kinderen!’, schrijft De Krakeling. Daarom is er naast de officiële aanvraag in de nodige zakelijke taal – ‘droge kost voor kinderen’ – ook een boek voor jonge lezers van 8 t/m 12 jaar dat net zo avontuurlijk als De Krakeling zelf’ is.

In De missie van de Gappies gaan Roi, Maya en Sham op zoek naar een plek waar zij hun dromen kunnen waarmaken. In hun zoektocht ontmoeten ze allerlei lieve, moeilijke en gekke figuren en maken ze van alles mee. Hun missie staat symbool voor die van De Krakeling. Illustrator Joska van Oosten maakte er tekeningen bij.

Gisteren kreeg de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman het eerste exemplaar van het jeugdboek aangeboden. De Amsterdamse basisscholen waar de Krakeling de afgelopen jaren mee samenwerkte ontvangen het boek op school. Daarnaast krijgen de kinderen van de Krakeling Kinderraad een exemplaar kado. Het boek is online te bestellen en verkrijgbaar in De Krakeling.

Foto: Coen Dijkstra