Jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam moet misschien langdurig dicht voor een nieuwe fundering. Bij een aanbesteding voor een nieuwe deur sloegen aannemer en architect alarm over gevaarlijke verzakkingen.

Vorig seizoen haalde het theater met een Crowdfundingsactie 20.000 euro op voor een nieuwe entree, die gisteren tijdens de opening van Het Krakeling Festival feestelijk geopend zou worden. Bij de aanbesteding voor de klus ontdekten de aannemer en architect echter scheuren in de muren en verzakkingen.

Eerste metingen tonen aan dat die verzakkingen snel gaan. Vooral de kantoren en het kassagedeelte zouden steeds meer naar buiten wijken. Er lopen nog onderzoeken, maar de kans bestaat dat alle vloeren uit het pand moeten en er zelfs een nieuwe fundering gelegd moet worden. Het theater overlegt nu met de particuliere huiseigenaar All Monuments BV en monumentenzorg vervolgstappen. Omdat het een oude gymzaal uit 1885 betreft, zal ook een expert naar de houten vloeren met de originele bevestigingsonderdelen voor turntoestellen moeten kijken.

Hoe lang de verbouwingen gaan duren, hoe ingrijpend die zullen zijn en wanneer die van start gaan is nog niet duidelijk. Directeur Kees Blijleven wil tot die tijd ook nog niemand ongerust maken. Wel zeker is dat hoe langer het theater wacht, hoe duurder de kosten gaan uitvallen.